Med mojim obiskom Stokholma so mi na enem od prijetnih druženj s švedskimi prijatelji ob skodelici kave postregli z odličnimi piškoti, ki so mi bili tako všeč, da sem takoj poiskala recept. Znana blogerka Frida Skatteberg je avtorica tega in še polno drugih čudovitih receptov. Pokukajte na njen blog in prepričana sem, da vas bo navdušila. (fridasbakblogg.se). Tole pa sem jaz prevedla z vas.
SESTAVINE:
120 g mehkega masla
170 g sladkorja
1 jajce
0,5 g žafrana
1 žlica sladkornega sirupa
208 g moke
1/2 čajne žličke sode bikarbone
1 čajna žlička pecilnega praška
½ čajne žličke vanilijeve paste
ščepec soli
1 žlica naribane lupine bio pomaranče
50 g bele čokolade
naribana lupinica 1 bio pomaranče
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. V posodi kuhinjskega robota zmešamo mehko maslo skupaj s sladkorjem v gladko kremo. Dodamo 1 jajce in sirup v katerem smo raztopili žafran. V drugi posodi posebej zmešamo suhe sestavine (moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli). Po žlicah dodajamo maslu in vmes mešamo na nizki hitrosti, da dobimo gladko testo. Testo naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.
Pekač obložimo s peki papirjem in oblikujemo za oreh velike kroglice. Ohranimo veliko razdaljo, piškoti se med peko precej sploščijo. Pečemo 10 do 15 min. da so piškoti zlato rjave barve. Ko so pečeni, jih zložimo na rešetko in ohladimo.
Nad vodno kopeljo raztopimo belo čokolado in jo s pomočjo dresirne vrečke na piškote nabrizgamo bele črte. Ko je čokolada še mehka, obilno potresemo z pomarančno lupinico.
Comments