top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

ŠPINAČNA PITA Z RICOTTO

Malce spominja na burek, ampak ni, malce spominja na grško pito, ampak ni. Je odlična, hitro pripravljena pita s filo testom, špinačo, kozjim sirom in pečeno papriko ter aromatičnimi pinjolami. Skupaj s solatko je hitro kosilo.

SESTAVINE:


250 g mlade špinače

2 vejici mete

4 vejice peteršilja

1 bio limona

250 g ricotte

2 jajca

200 g feta sira

7 listov filo testa (pripravljeno in kupljeno sveže testo)

50 g stopljenega masla

200 g pečene rdeče paprike (lahko jo spečete sami ali kupite v kozarcu)

50 g praženih pinjol

50 g naribanega parmezana

1 žlica sezama

sol in poper


PRIPRAVA:


Pečico najprej segrejemo na 200⁰ C. Špinačo operemo in blanširamo v vroči vodi. Odcedimo in dobro ožamemo. Zelišča prav tako operemo, odtrgamo liste in vse grobo sesekljamo. Limono operemo in naribamo lupinico. Polovico limone ožamemo. V skledi zmešamo ricotto, jajca, zelišča, lupino in sok limone ter v zmes nadrobimo feta sir. Vse dobro premešamo in solimo in popramo po okusu. Pečeno papriko narežemo na kocke. Model za pito dobro namastimo in obložimo z listi testa, ki smo jih premazali s stopljenim maslom. Liste polagamo enega preko drugega. Ker so listi večji od pekača, bomo z deli testa, ki gledajo iz pekača, lepo pokrili vsebino pite.

Na dno položimo polovico ricotte z dodatki, potresemo s špinačo in koščki paprike ter pinjolami. Dodamo preostalo maso in naribamo parmezan. Liste testa zmečkamo enega preko drugega in ponovno vse liste premažemo z stopljenim maslom. Potresemo s sezamom in pečemo 40 do 50 min. Vmes lahko pito pokrijemo s folijo, da se zgornja plast ne zapečene preveč. Postrežemo z zeleno solato. Pita je odlična tudi hladna.

350 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page