Ko je sezona špargljev na višku, rada pripravim to enostavno in osvežilno solato. Preliv, ki mu primešamo zelišča, okus popelje na novo raven užitkov za brbončice. S kosom ali dvema domačega kruha, lahko tudi kot lahka samostojna jed.
SESTAVINE:
250 g zelenih špargljev
pol rdeče čebule
2 vejice svežega pehtrana
2 vejici koperca
manjši šopek drobnjaka
2 žlice belega vinskega kisa
1 žlica gorčice z celimi zrni
1 žlica medu
2 žlici oljčnega olja
100 g češnjevih paradižnikov
50 g rukole
sol in poper po okusu
PRIPRAVA:
Šparglje operemo in odlomimo olesenele konce. Prečno jih narežemo na grižljaj velike kose. V vreli slani vodi jih blanširamo 3 min., oz. da so še vedno hrustljavi na ugriz. Ohladimo. Zelišča operemo, osmukamo liste in vse dobro sesekljamo. V skledi pripravimo marinado. Zmešamo zelišča, med, kis, gorčico, olje ter sol in poper po okusu. Čebulo olupimo in narežemo na manjše kolute. Šparglje in čebulo zmešamo, prelijemo z marinado in pustimo 30 min., da se razvijejo okusi. Paradižnike operemo in prerežemo na pol. Rukolo prav tako operemo, osušimo in naložimo na krožnik. Dodamo paradižnike in marinirane šparglje z čebulo in vse lahko premešamo, po potrebi dodamo že malo preliva. Serviramo s domačim kruhom.
Comentarios