Obožujem šparglje, vseh oblik in možnih kombinacij. Ko se začne sezona, najprej skuham špargljevo juhico. Dodam tudi krompir in tako postane bolj nasitna in skupaj s solato je lahko super hitro kosilo.
SESTAVINE:
1 šopek zelenih špargljev
2 manjša krompirčka
½ pora (samo bel del)
1 žlica masla
2 žlici oljčnega olja
1 velika žlica mascarpone sira
1 l zelenjavne osnove
50 g kisle smetane
sol in mleti poper
PRIPRAVA:
Por razdelimo na posamezne liste, dobro ga operemo, osušimo in sesekljamo. Krompir operemo ter narežemo ga na kocke. Šparglje operemo, osušimo in odrežemo olesenele dele. Če so zeleni šparglji res sveži in dobro zreli, potem lupljenje ni potrebno. Narežemo jih na manjše kolutke, nekaj cvetkov prihranimo za okrasitev. V posodi segrejemo oljčno olje in žlico masla in prepražimo por, šparglje in krompir. Zalijemo z zelenjavno osnovo. Kuhamo približno 25 min.oz. da se por in krompir in šparglji zmehčajo.
Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremasto juho. Primešamo žlico mascarpone sira in še enkrat dobro premešamo. Po okusu začinimo še s soljo in poprom.
Juho na krožniku serviramo z žlico kisle smetane na katero smo položili po dolžini prerezane cvetove. Če želimo še lepši izgled, potem okrasimo še z listi sveže bazilike.
Špargljeva juha je idealna tudi za zamrzovanje. Hranimo jo v plastičnih posodicah in ko smo v časovni stiski, jo samo odmrznemo in topel obrok je pripravljen.
Comments