top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

ŠPARGLJEV NAMAZ IN DOMAČI GRISINI

Popolna kombinacija za lenobni prigrizek, ki si ga privoščimo skupaj z dobrim kozarcem vina. Jaz priporočam kozarec aromatične rumene rebule. V dvoje ali v dobri družbi, vaši gostje bodo zagotovo navdušeni, posebej še vsi ljubitelji špargljev.

SESTAVINE za ŠPARGLJEV NAMAZ:


250 g zelenih špargljev

2 mladi zeleni čebulici

1 žlica oljčnega olja

mali šopek drobnjaka

80 g svežega kremnega sira

80 g mehkega taleggio sira

½ naribane lupine limone in soka

sol in poper po okusu


PRIPRAVA:


Šparglje operemo in odlomimo spodnji olesenel del in ga zavržemo. Zmeljemo jih v mini kuhinjskem mešalniku. Mlado čebulo prav tako operemo in narežemo na kolute. Na ponvi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, ko postekleni, dodamo še sesekljane šparglje. Pražimo 4-5 min. in vse skupaj ohladimo. Drobnjak prav tako operemo in zelo drobno sesekljamo. Taleggio zdrobimo z vilicami in ga zmešamo skupaj s kremnim sirom. Dodamo sok in lupino ½ limone in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo ohlajeno mešanico špargljev, drobnjak in solimo in popramo po okusu in še enkrat dobro premešamo. Namaz je pripravljen. Do uporabe ga hranimo v hladilniku. Za domače grisine pa potrebujemo:


300 g moke (jaz sem del nadomestila s polnozrnato moko)

1 žličko soli

1 žličko sladkorja

1 žlico oljčnega olja

¼ kocke svežega kvasa ali ½ vrečke suhega kvasa

150 ml mlačne vode


PRIPRAVA:


Pečico najprej segrejemo na 250⁰ C. V posodi si najprej pripravimo kvasec, če smo uporabili svež kvas (1 dcl vode zmešamo skupaj s sladkorjem in svežim kvasom in počakamo da naraste na dvojno količino), če pa smo uporabili suh kvas, potem v posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol, olje, kvas (oz. mešanico kvasca) in vodo. Z metlico za gnetenje testa mešanico dobro zgnetemo. Po potrebi dodamo še malo vode, če je testo presuho. Ko uporabljamo polnozrnato moko, vedno potrebujemo več tekočine, saj grobo mleti delci polnozrnate moke vpijejo več tekočine. Mešamo približno 10 min. oz. da se testo ne lepi več na steno posode. Pokrijemo s prozorno folijo in na toplem naj vzhaja 1 uro oz. da se testo podvoji. Nato ga na pomokani deski ponovno pregnetemo in oblikujemo hlečke, ki jih nato z rokami (razpremo dlan in valjamo kroglico) oblikujemo v dolge paličice v obliki grisinov. Zložimo na pekač in v vroči peči pečemo 10 do 15. min. odvisno od pečice. Po 5 minutah pečenja temperaturo zmanjšamo na 200⁰.


764 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page