top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

ČORBICA Z LEČO IN KLOBASO

Updated: Dec 5, 2020


Ko sem se prvič srečala s tem receptom, si nikakor nisem mislila, da bo tale čorbica ena izmed najljubših zimskih juhic moje družine. Priznajmo si, leča res ni nekaj kar bi si človek zaželel. A ko jo zmešamo skupaj s rožmarinom, timijanom in aromatičnim rdečim vinom, se popolnoma preobrazi v izvrstno tolažilno jed, ki nam prija v meglenih zimskih dneh.



SESTAVINE:


1 čebula

2 stroka česna

4 korenčki

2 stebli zelene

5 vejic timijana

1 večja vejica rožmarina

2 lovorjeva lista

1 žlica koromačevih semen

300 g rjave leče

2 žlici oljčnega olja

200 ml suhega rdečega vina (priporočam cabernet)

700 ml vroče jušne osnove

800 g paradižnika iz konzerve (še boljša pa je domača salsa)

2 pečenici

2-3 žlici balzamičnega kisa

1 žlica sladkorja

sol in poper


PRIPRAVA:


Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na kolute ali kocke, zeleno prav tako olupimo in drobno sesekljamo.

Vsa zelišča operemo, osušimo in skupaj z lovorjem ter semeni koromača zavijemo

v tanek kvadratni kos bombažne gaze in oblikujemo “zeliščno vrečko”. Zavežemo s kuhinjsko vrvico. To bomo ob koncu kuhanja enostavno odstranili, v juhi pa bo ostal božanski okus. Lečo operemo in odcedimo.

Čebulo, česen, zeleno in korenje prepražimo na oljčnem olju, dodamo lečo, pražimo skupaj še 2 minuti in vse skupaj zalijemo z rdečim vinom. Na močnem ognju kuhamo, da izpari alkohol, ostane pa aroma in okus vina. Sedaj je čas, da dodamo zeliščno vrečko. Zalijemo z juho in dodamo paradižnike. Kuhamo približno 30 min. Vmes spečemo pečenico, jo rahlo ohladimo in narežemo na kolute in 10 min. pred koncem kuhanja jo dodamo juhi. Juho na koncu, ko je leča kuhana, začinimo še soljo, poprom, balzamičnim kisom in žlico sladkorja.


Za lepši videz in boljši okus, juho lahko potresemo s sesekljanim peteršiljem in sveže nastrganim parmezanom. In potem vas bodo vprašali ali lahko še en krožnik….


110 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page