Recept, ki bo osrečil vse čokoholike. Če vprašate mene čokolade ni nikoli preveč, še posebej ne v božičnem času in to je pravi recept za praznike.
SESTAVINE:
250 g temne čokolade (jaz rada izberem takšno s 70% delci kakava)
125 ml sladke smetane
25 g masla
ščepec soli
kakovosten kakav za posip
PRIPRAVA:
Najprej grobo sesekljamo čokolado in jo položimo v skledo, dodamo ščepec soli. Sol samo okrepi aromo čokolade in je kasneje v trufflih ne bomo občutili. Segrejemo sladko smetano skupaj z maslom, skoraj do vretja in prelijemo čokoladne koščke. Pustimo 3 min., da se čokolada zmehča in dobro premešamo, da se popolnoma stopi. Dobimo gladko ganache kremo, ki jo eno uro hladimo v hladilniku, da se strdi. V globok krožnik natresemo kakavov prah. S pomočjo čajne žličke in rokami oblikujemo za 2 cm velike kroglice, ki jih povaljamo v kakavu. Kroglice lažje oblikujemo z vlažnimi rokami. Namesto kakava lahko uporabimo tudi krokant, sesekljane pistacije ali celo posip zlate barve. Kroglice oz. truffle zložimo v papirnate mini posodice in hranimo z zaprti pločevinasti škatli v hladnem prostoru.
Truffle lahko naložimo tudi v steklen kozarec, ki smo ga okrasili s praznično pentljo in dobili bomo čudovito domače darilo, ki bo razveselilo še tako zahtevne gurmane.
Pa še namig: poskusite truffle v družbi in ob kozarčku ohlajenega mandljevega likerja Amaretto Disaronno. Čista uživancija!
Kommentare