Dekadentna čokoladna poslastica za zaključek slavnostne Božične večerje. Sladica, ki lepo zaokroži praznični meni in vas ne pusti ravnodušne. Temna čokolada in višnje se lepo dopolnjujejo v nasprotujočih sladko - kislih okusih.
SESTAVINE:
150 g temne čokolade (priporočam 70% kakava)
30 g masla
2 jajca
2 žlici sladkorja
ščepec soli
300 g sladke smetane
350 g višenj iz kozarca (brez koščic)
1 zvezdast janež
1 paličica cimeta
2 nageljnovi žbici
1 žlica gustina
200 g piškotov Spekulatus
PRIPRAVA:
Čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z maslom stopimo nad vodno kopeljo. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in stepemo nad vodno kopeljo. Narahlo jih vmešamo v stopljeno in rahlo ohlajeno čokolado. Vmes stepemo beljake skupaj s soljo v trd sneg. Po porcijah ga dodajamo čokoladi in ves čas mešamo. Stepemo tudi sladko smetano in tretjino prihranimo za okras, ostalo prav tako po porcijah vmešamo v čokolado. Tako smo pripravili rahlo čokoladno peno, ki jo za 1 uro postavimo v hladilnik. Piškote zložimo v vrečko in jih z valjarjem zdrobimo, da dobimo grobe drobtine.
Višnje odcedimo. Od celotne količine soka odmerimo 150 ml in skupaj z začimbami kuhamo 10 min. na rahlem ognju, da se sok navzame arome začimb. Škrob zmešamo z žlico vode in ga vmešamo v sok. Odstranimo začimbe in kuhamo 3-4 min., da se zgosti. Ko se ohladi, vmešamo višnje. Hladimo 45 min.
Ko se vse sestavine ohladijo sladico sestavimo v dekorativnem kozarcu. Izmenično nalagamo drobtine, čokoladno peno in višnje. Zaključimo z drobtinami in okrasimo s stepeno sladko smetano. Po želji tudi smetano potresemo z nekaj piškotnimi drobtinami. Za prste obliznit!
Comentários