top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

ČOKOLADNA PENA Z VIŠNJAMI

Dekadentna čokoladna poslastica za zaključek slavnostne Božične večerje. Sladica, ki lepo zaokroži praznični meni in vas ne pusti ravnodušne. Temna čokolada in višnje se lepo dopolnjujejo v nasprotujočih sladko - kislih okusih.

SESTAVINE:


150 g temne čokolade (priporočam 70% kakava)

30 g masla

2 jajca

2 žlici sladkorja

ščepec soli

300 g sladke smetane

350 g višenj iz kozarca (brez koščic)

1 zvezdast janež

1 paličica cimeta

2 nageljnovi žbici

1 žlica gustina

200 g piškotov Spekulatus


PRIPRAVA:


Čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z maslom stopimo nad vodno kopeljo. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in stepemo nad vodno kopeljo. Narahlo jih vmešamo v stopljeno in rahlo ohlajeno čokolado. Vmes stepemo beljake skupaj s soljo v trd sneg. Po porcijah ga dodajamo čokoladi in ves čas mešamo. Stepemo tudi sladko smetano in tretjino prihranimo za okras, ostalo prav tako po porcijah vmešamo v čokolado. Tako smo pripravili rahlo čokoladno peno, ki jo za 1 uro postavimo v hladilnik. Piškote zložimo v vrečko in jih z valjarjem zdrobimo, da dobimo grobe drobtine.

Višnje odcedimo. Od celotne količine soka odmerimo 150 ml in skupaj z začimbami kuhamo 10 min. na rahlem ognju, da se sok navzame arome začimb. Škrob zmešamo z žlico vode in ga vmešamo v sok. Odstranimo začimbe in kuhamo 3-4 min., da se zgosti. Ko se ohladi, vmešamo višnje. Hladimo 45 min.

Ko se vse sestavine ohladijo sladico sestavimo v dekorativnem kozarcu. Izmenično nalagamo drobtine, čokoladno peno in višnje. Zaključimo z drobtinami in okrasimo s stepeno sladko smetano. Po želji tudi smetano potresemo z nekaj piškotnimi drobtinami. Za prste obliznit!



154 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page