top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

ZELIŠČNI KRUHEK BREZ KVASA

Kot nalašč za vse prihajajoče tople poletne dni, ko si pripravimo piknik in uživamo na svežem zraku. Posebej lepo se poda k mesu pečenem na žaru in vsem poletnim solatkam. Še boljši pa je, ko ga obilno namažemo z maslom, ki smo mu dodali veliko drobnjaka. Pripravljen v trenutku, brez kvasa in gnetenja.


SESTAVINE:


320 g moke

1 žlička pecilnega praška

2 žlički soli

50 g mešanih zelišč (rukola, peteršilj, origano, bazilika, drobnjak)

210 ml pinjenca

1 naribana lupina bio limone


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 250⁰ C. Zelišča operemo, osušimo, osmukamo liste in vse dobro sesekljamo. Moko zmešamo v skledi s pecilnim praškom in soljo. Sesekljana zelišča stresemo v skledo, dodamo naribano lupinico limone in vse skupaj zmešamo s pinjencem v gladko maso, ki jo vlijemo v moko. Z kuhalnico pregnetemo, nato na pomokani deski, ki smo jo potresli z moko, grobo oblikujemo v hlebček. Ognjevarno posodo s pokrovom obložimo s peki papirjem in vanjo položimo hlebček. Z ostrim nožem naredimo 3 globoke zareze in malce potresemo z moko, da se v posodi lepo zapeče. Pokrijemo s pokrovko in pečemo v pečici 20 do 30 min.10 min. na visoki temperaturi, nato znižamo temperaturo na 220⁰ C. Odkrijemo pokrovko in pečemo približno še 5 min., da dobimo lepo zapečeno skorjico. Ohladimo na rešetki.


67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page