Imate radi telečjo obaro? Mene spominja na moje otroštvo, ko je bila ta jed na našem jedilniku vsaj enkrat na mesec. Topla juhica in hrustljava zelenjava z okusnimi in simpatičnimi mesnimi cmočki, ki v mojem modernem receptu nadomestijo klasične koščke mesa.
SESTAVINE:
200 g pora
200 g korenja
200 g gomoljne zelene
3 stebla stebelne zelene
2 žlici oljčnega olja
2 lovorjeva lista
2 žlici paradižnikovega koncentrata
1 l telečje osnove
1 manjša čebula
500 g mletega telečjega mesa (kupite teletino v kosu in prosite mesarja, da vam drobno zmelje)
2 jajci
60 g belih drobtin
malo peteršilja za posip in okras
sol in poper
PRIPRAVA:
Vso zelenjavo razen čebule, operemo in osušimo. Por in korenje narežemo na kolute, gomoljno zeleno narežemo na kocke. Prav tako na manjše koščke narežemo stebelno zeleno. V posodi segrejemo oljčno olje in popražimo vso zelenjavo. Dodamo paradižnikov koncentrat, lovorjeve liste in zalijemo s telečjo osnovo. Na majhnem ognju kuhamo približno 10 min., da se zelenjava zmehča, ampak ne razkuha. Jaz imam rada, da je zelenjava “al dente”
Vmes olupimo in drobno sesekljamo čebulo in jo v posodi zmešamo z mletim mesom. Dodamo drobtine in jajca in vse dobro premešamo. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmočke v velikosti golf žogice. Polagamo jih v juho, ki vmes rahlo vre in kuhamo še 10 min. da se cmočki skuhajo. Po želji juho še dodatno solimo in popramo.
Pred serviranjem odstranimo lovorjeve liste in krožnik mineštrice potresemo s sesekljanim peteršiljem. Preostanek mineštrice lahko ohladimo in tudi zamrznemo za “hude čase”, ko nimamo časa za kuhanje. Prav tako je zelo okusna naslednji dan!
Comentários