Tokrat je čičerika zamenjala običajen rjavi fižol, korenje in mlada čebulica pa sta poskrbela za pridih pomladi v tem zimskem januarju. Hranljiva in zdrava enolončnica, ki si jo lahko pripravite v večji količini in zamrznite za “hude dni” ko ne boste imeli časa ali pa volje za kuhanje.
SESTAVINE:
500 g korenja
1 čebula
2 stroka česna
800 g čičerike (lahko jo skuhate sami ali pa kupite že kuhano v steklenem kozarcu)
5 žlic oljčnega olja
½ žlice mlete paprike
½ žlice mlete kumine
1 l zelenjavne osnove
6 vejic peteršilja
2 spomladanski čebulici
1 žlička sladkorja
sol in poper
PRIPRAVA:
Operemo in olupimo korenje in ga narežemo na kolute. Čebulo in česen prav tako olupimo in drobno sesekljamo. Čičeriko odcedimo in speremo pod tekočo vodo.
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen,da postekleni in dodamo korenje ter čičeriko. Potresemo s papriko in kumino in posolimo. Zalijemo z zelenjavno osnovo in kuhamo, da se korenje zmehča. Približno 10 do 15 min. Vmes operemo in olupimo mlado čebulo in jo narežemo na kolute (tudi zeleni del) prav tako operemo peteršilj in ga sesekljamo.
Ko je juha kuhana, odvzamemo 4 žlice čičerike (ki jo bomo uporabili za postrežbo in okras juhe) ostalo s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Začinimo s soljo in poprom in žlico sladkorja. Če se nam zdi juha pregosta, ji prilijemo malo vode.
Postrežemo tako, da juho potresemo z mlado čebulico, okrasimo s preostalo čičeriko in potresemo s peteršiljem.
Jaz poleg vedno pripravim še palačinke nadevane s skuto in smetano. Ampak naj bo druga zgodba in nov recept, ki ga še pripravim.
Comentarios