To je mehak in puhast kruhek, ki se prileže v vseh letnih časih. Niso samo lepe, ampak tudi zelo dobre. Osnovni recept lahko oblikujemo tudi v večjo pletenico, ki jo poljubno režemo ali v bombetke, ki jih pečemo vse naenkrat v večjem pekaču.
SESTAVINE:
450 g moke
1 zavitek suhega kvasa
2 jajci
60 g masla
50 g sladkorja
1,5 dcl mleka
2 veliki žlici sladkorja
1 žlićka vanilijevega ekstrakta
1 jajce za premaz
1 žlica sezamovih semen
PRIPRAVA:
Najprej si pripravimo kvasec: v 1 dcl mleka raztopimo vrečko suhega kvasa skupaj z 2 žlicama sladkorja in dobro zmešamo. Na sobni temperaturi naj vzhaja toliko časa, da se volumen podvoji in nastanejo puhasti mehurčki. V posodo kuhinjskega robota nato stresemo moko, sladkor, vanilijev ekstrakt, jajci in pripravljen kvasec, ter preostalo mleko in mešamo. Ko se sestavine dobro sprimejo, po koščkih dodajamo maslo sobne temperature. Skrivnost lepo vzhajanega testa je v gnetenju oz. ko uporabimo pomoč kuhinjskega robota, v mešanju. Jaz vedno mešam vzhajano testo vsaj 10 min. Tako se sprostijo glutenska vlakna, ki dajejo pecivu mehkobo in elastičnost. Ko je testo elastično in se “odlepi” od posode, pokrijemo s folijo oz. čistim prtičem in pustimo vzhajati na toplem vsaj 1 uro oz. da se velikost testa podvoji. Vmes segrejemo pečico na 180⁰ C. Nato testo na pomokani površini razdelimo na več manjših kroglic in oblikujemo dolge svaljke. Po dva prepletemo skupaj in zavijemo v krog. Konce premažemo z nekaj hladne vode in jih lepo zlepimo, da dobimo lep krog. Polagamo jih na pekač in pustimo vzhajati še tretjič, približno eno uro. Pred pečenjem jih premažemo z jajcem, ki smo ga stepli z vilico in posujemo s sezamom. Pečemo približno 15 do 20 min, oz. da so pletenice lepo zlato rjavo obarvane in iz pečice zadiši po svežem pecivu.
Comments