Ko res želim razvajati svoje drage, jim za zajtrk pripravim vanilijeve rogljičke. Včasih jih napolnim z marmelado, včasih pa tudi ne, saj so odlični tudi brez. Pripravljeno so iz kvašenega testa, ki je po mojem receptu čisto enostavno.
SESTAVINE:
½ kocke kvasa
500 g moke
250 ml mleka
80 g sladkorja (in dve žlici)
100 ml sončničnega olja
1 žlica vanilijeve paste
ščepec soli
mleti sladkor za posipanje
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. V posodici malce pogrejemo mleko in v njem raztopimo kvas, 2 žlici sladkorja in žlico moke. Vse dobro zmešamo in pustimo da naraste na dvojni volumen. Nato v posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, preostali sladkor, dodamo kvasec, vanilijo, sol in na koncu olje. Uporabimo nastavek za gnetenje in mešamo 10 min. da je testo gladko in elastično. Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem, da vzhaja. Vsaj dve uri. Površino na kateri bomo valjali testo, dobro pomokamo, da se testo ne prime in ga razvaljamo na debelino 3 mm in krog velikosti 45 cm. Razrežemo na trikotnike. Vsak trikotnik nato iz širše strani proti ožji strani, tesno zvijemo v rolico in oblikujemo rogljiček. Polagamo jih na pekač v primerni razdalji, saj jih spet pustimo da ponovno vzhajajo. Jaz jih v tej fazi pokrijem s prozorno folijo in čez noč shranim v hladilniku. (lahko pa jih vzhajate 1 uro, da se njihov volumen podvoji in jih takoj spečete). Zjutraj jih pustimo na toplem približno še 30 min. in nato spečemo. Ohlajene posujemo z mletim sladkorjem in ponudimo z marmelado. Pri meni doma se nimajo časa ohladiti, saj vsi nestrpno čakajo, da si jih privoščijo.
Comments