top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

TOSCA TORTICE

Tosca tortice so doma na Švedskem. Te male lepotice z marcipanom in aromatičnimi oreščki so obvezni del “fike” - to je čas, ki si ga Švedi vzamejo za počitek in obred pitja kave in ga spremlja tudi grižljaj sladkosti. Moja najljubša razvada, kadar obiščem Švedsko.

SESTAVINE


Za tortice potrebujemo:

90 g sladkorja

270 g moke

180 g masla

1 rumenjak


Za nadev:

250 g mandljeve mase (marcipan)

100 g masla sobne temperature

2 jajca

3 beljake


Za oblogo:

30 g pistacij

50 g indijskih oreščkov

30 g brazilskih oreščkov

50 g sesekljanih mandljev

½ dcl sladke smetane

50 g masla

50 g sladkorja

50 g medu


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 180º C. Najprej v posodi kuhinjskega robota pripravimo testo. Zmešamo vse sestavine v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 1 uro.

Vmes pripravimo nadev. Naribamo marcipan, ki ga zmešamo skupaj z maslom in jajci v gladko pasto.

Po eni uri razvaljamo testo na debelino 2 mm in s pomočjo modelčka (jaz uporabim kar kozarec) oblikujemo kroge premera 7 - 8 cm. Položimo jih v namaščen pekač, ki ima oblikovane majhne vdolbinice (lahko uporabite tudi pekač za mafine) in napolnimo z mandljevo maso. Pečemo približno 15 min.

Vmes sesekljamo vse oreščke. Jaz včasih brazilske oreščke ali indijske oreščke zamenjam s na mandlji v lističih. Segrejemo smetano, sladkor, maslo in med do vretja. Odstavimo in primešamo oreščke. Dobro zmešamo.

Maso s pomočjo majhne čajne žličke naložimo na na pol pečene tortice (približno ena žlica nadeva za eno tortico) in pečemo še 10 -12 min. v pečici na 200º C. Tortice so pečene, ko se površina obarva zlato rjavo.

Ko se tortice popolnoma ohladijo si čudovito hrustljave in polepšajo tudi vaš čas za kavo.




36 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page