Tosca tortice so doma na Švedskem. Te male lepotice z marcipanom in aromatičnimi oreščki so obvezni del “fike” - to je čas, ki si ga Švedi vzamejo za počitek in obred pitja kave in ga spremlja tudi grižljaj sladkosti. Moja najljubša razvada, kadar obiščem Švedsko.
SESTAVINE
Za tortice potrebujemo:
90 g sladkorja
270 g moke
180 g masla
1 rumenjak
Za nadev:
250 g mandljeve mase (marcipan)
100 g masla sobne temperature
2 jajca
3 beljake
Za oblogo:
30 g pistacij
50 g indijskih oreščkov
30 g brazilskih oreščkov
50 g sesekljanih mandljev
½ dcl sladke smetane
50 g masla
50 g sladkorja
50 g medu
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180º C. Najprej v posodi kuhinjskega robota pripravimo testo. Zmešamo vse sestavine v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 1 uro.
Vmes pripravimo nadev. Naribamo marcipan, ki ga zmešamo skupaj z maslom in jajci v gladko pasto.
Po eni uri razvaljamo testo na debelino 2 mm in s pomočjo modelčka (jaz uporabim kar kozarec) oblikujemo kroge premera 7 - 8 cm. Položimo jih v namaščen pekač, ki ima oblikovane majhne vdolbinice (lahko uporabite tudi pekač za mafine) in napolnimo z mandljevo maso. Pečemo približno 15 min.
Vmes sesekljamo vse oreščke. Jaz včasih brazilske oreščke ali indijske oreščke zamenjam s na mandlji v lističih. Segrejemo smetano, sladkor, maslo in med do vretja. Odstavimo in primešamo oreščke. Dobro zmešamo.
Maso s pomočjo majhne čajne žličke naložimo na na pol pečene tortice (približno ena žlica nadeva za eno tortico) in pečemo še 10 -12 min. v pečici na 200º C. Tortice so pečene, ko se površina obarva zlato rjavo.
Ko se tortice popolnoma ohladijo si čudovito hrustljave in polepšajo tudi vaš čas za kavo.
Opmerkingen