top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

TOPLA SOLATA Z NJOKI, ŠPINAČO IN ŠAMPINJONI

Vsestransko uporabna topla solata, ki jo lahko ponudimo kot majhno predjed ali pa v malo večji porciji kot samostojno kosilo ali večerjo. Omamna parmezanova polivka zaokroži vse okuse hrustljavih njokov, pečenih šampinjonov in sveže špinače.


SESTAVINE:


800 g njokov (sveže pripravljeni ali zamrznjeni)

400 g rjavih šampinjonov

1 rdeča čebula

150 g mlade špinače

1 strok česna

60 g parmezana

9 žlic oljčnega olja

4 žlice svetlega balzamičnega kisa

1 čajna žlica gorčice

30 ml zelenjavne osnove

3 žlice kisle smetane

ščepec sladkorja

sol in poper


PRIPRAVA:


Šampinjone očistimo in narežemo na lističe, česen olupimo in sesekljamo, rdečo čebulo prav tako olupimo in narežemo na tanke liste. Špinačo operemo in dobro osušimo. Naribamo pol parmezana, drugo polovico s pomočjo lupilnika nastrgamo na tanke rezine. Za preliv v visoki posodi zmešamo 6 žlic oljčnega olja, kis, česen, gorčico, smetano, sladkor in zelenjavno osnovo. Vse zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo nariban parmezan in ponovno zmeljemo.Po okusu solimo in popramo. Tako smo pripravili aromatičen preliv, ki ga lahko uporabimo tudi v drugih receptih za pripravo različnih solat.

Njoke skuhamo v slani vodi, odcedimo in počakamo da se malo posušijo in para izpari. V ponev dodamo preostalo oljčno olje in njoke zlato rumeno zapečemo. Odstranimo na krožnik in v ponev dodamo narezane šampinjone. Tudi te zapečemo. Pečene njoke in šampinjone malo ohladimo, stresemo v posodo in zmešamo s špinačo. Solatno mešanico serviramo na dekorativnem krožniku, posujemo s listi čebule in prelijemo parmezanov preliv. Za boljši okus in lepši videz potresemo nastrgan parmezan.


93 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page