Vsestransko uporabna topla solata, ki jo lahko ponudimo kot majhno predjed ali pa v malo večji porciji kot samostojno kosilo ali večerjo. Omamna parmezanova polivka zaokroži vse okuse hrustljavih njokov, pečenih šampinjonov in sveže špinače.
SESTAVINE:
800 g njokov (sveže pripravljeni ali zamrznjeni)
400 g rjavih šampinjonov
1 rdeča čebula
150 g mlade špinače
1 strok česna
60 g parmezana
9 žlic oljčnega olja
4 žlice svetlega balzamičnega kisa
1 čajna žlica gorčice
30 ml zelenjavne osnove
3 žlice kisle smetane
ščepec sladkorja
sol in poper
PRIPRAVA:
Šampinjone očistimo in narežemo na lističe, česen olupimo in sesekljamo, rdečo čebulo prav tako olupimo in narežemo na tanke liste. Špinačo operemo in dobro osušimo. Naribamo pol parmezana, drugo polovico s pomočjo lupilnika nastrgamo na tanke rezine. Za preliv v visoki posodi zmešamo 6 žlic oljčnega olja, kis, česen, gorčico, smetano, sladkor in zelenjavno osnovo. Vse zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo nariban parmezan in ponovno zmeljemo.Po okusu solimo in popramo. Tako smo pripravili aromatičen preliv, ki ga lahko uporabimo tudi v drugih receptih za pripravo različnih solat.
Njoke skuhamo v slani vodi, odcedimo in počakamo da se malo posušijo in para izpari. V ponev dodamo preostalo oljčno olje in njoke zlato rumeno zapečemo. Odstranimo na krožnik in v ponev dodamo narezane šampinjone. Tudi te zapečemo. Pečene njoke in šampinjone malo ohladimo, stresemo v posodo in zmešamo s špinačo. Solatno mešanico serviramo na dekorativnem krožniku, posujemo s listi čebule in prelijemo parmezanov preliv. Za boljši okus in lepši videz potresemo nastrgan parmezan.
Comentários