Je kdo, ki ne pozna te čudovite italijanske sladice? Moj recept je obogaten s sladko smetano in v tem poletnem času sem dodala maline, kakavov posip pa sem zamenjala z čokolado. In naredila sem porcijske kozarčke. Je lahko še boljše? Hitro pripravljeno in božanskega okusa.
SESTAVINE:
1 paketek piškotov Savoiardi (baby piškoti po domače)
2-3 dcl hladne kave, ki smo ji dodali veliko žlico ruma
3 jajca
250 g mascarpone sira
1 sladka smetana
5 velikih žlic sladkorja
nekaj žlic čokoladnega posipa
maline za okrasitev
PRIPRAVA:
Kavo z rumom vlijemo v globok krožnik in si tako pripravimo vse za “pomakanje” piškotov. Prav tako si pripravimo 6 - 7 porcijskih kozarčkov. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjakom s skledi primešamo 3 žlice sladkorja in jih s pomočjo mešalnika penasto stepemo. V drugi skledi stepemo sladko smetano z žlico sladkorja. V tretji skledi stepemo beljake in žlico sladkorja v trd sneg. Nato penastim rumenjakom primešamo mascarpone sir. Gladko zmešamo z metlicami električnega mešalnika. Nato ročno s pomočjo spatule v pripravljeno kremo vmešamo še sladko smetano in na koncu trd sneg. Postavimo v hladilnik. Nato z nožem prepolovimo vsak piškot. Vsako polovico piškota nato na hitro potopimo v kavo, obrnemo in položimo na dno kozarca. V mojih kozarcih je prostora za dve polovici, da se pokrije dno kozarca. Število polovic pa je odvisno od vašega kozarca. Nato piškote obložimo z veliko žlico pripravljene kreme in ponovimo postopek s piškoti. Število ponovitev je spet odvisno od velikosti kozarca. Končamo vedno z žlico kreme. Postavimo v hladilnik in počakamo čez noč, da se okusi prepojijo. Pred serviranjem potresemo s čokolado in okrasimo z malinami.
Če želimo pripraviti tiramisu v večjem modelu, piškotov ne prepolovimo, ampak jih zlagamo, da napolnimo dno modela. Potem je postopek popolnoma enak. Tiramisu nato narežemo na poljubne kose.
Comments