Se vam zdi, da zelenjave ne moremo uporabiti v sladicah. V tem receptu vam razkrijem skrivnost kako poletna zelena bučka poskrbi, da je limonin kolač sočen in svež in uživate v vsakem grižljaju. Ne verjamete? Potem pa nujno specite ta kolač. Priprava je čisto enostavna.
SESTAVINE:
340 g moke
1 žlička soli
1 žlička sode bikarbone
1 žlička pecilnega praška
300 g sladkorja
naribana lupina 2 večjih limon
3 jajca
200 ml navadnega olja
1 velika žlica limoninega soka
1 ½ žlička vanilijevega ekstrakta
250 g naribanih zelenih bučk
Za preliv:
125 g mletega sladkorja in 2 veliki žlici limoninega soka
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. Operemo bučke jih osušimo in naribamo. Limone operemo in dobro osušimo in naribamo lupino 2 limon. Eno limono ožamemo, da dobimo sok. V večji skledi si pripravimo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol, soda bikarbona in z metlico nežno zmežamo. V drugi posodi naribano lupino zmešamo s sladkorjem in dobro premešamo, da se lupina enakomerno premeša med sladkor. V posodi kuhinjskega robota penasto umešamo jajca, dodamo sladkor in suhe sestavine. Primešamo naribane bučke, limonin sok, vanilijev ekstrakt in olje. Dobro namastimo podolgovat pekač, vlijemo testo in spečemo. Pečemo približno 1 uro oz. da je rezilo noža, ki smo ga zapičili v testo, popolnoma suho, ko ga izvlečemo, iz pečice prijetno diši po sveže pečenem kolaču.
Ohladimo. Naredimo preliv in mletega sladkorja in preostalega limoninega soka. Hladen kolač bogato premažemo in po želji okrasimo še z malo naribane limonine lupine ali sesekljanimi pisatcijami. Ohladimo v hladilniku, da se limonin preliv strdi. Narežemo in uživamo.
Comments