V moji družini je to solata klasika, ki jo pripravljam že vrsto let. Najboljša je v septembru, ko so fige najboljše. Črne ali zelene, prav vseeno je, solata je odlična v vseh variantah. Lahko si mislite, da jo obožujejo tudi vsi moji prijatelji, ki pridejo na obisk.
SESTAVINE:
8-10 srednje velikih fig
10 dag pršuta
1 bufala mozzarella
nekaj vejic zelene in vijolične bazilike
1 žlica medu
sok pol limone
6 žlic oljčnega olja
sol in poper
PRIPRAVA:
Fige operemo in osušimo. Na vrhu jih križno prerežemo, vendar samo nekaj milimetrov v globino sadeža. Mozzarello odcedimo in narežemo ali natrgamo na grižljaje. Baziliko prav tako operemo, osušimo in nastrgamo lističe. V manjši posodici pripravimo preliv iz medu, limone in oljčnega olja. Vse sestavine z metlico dobro zmešamo in solimo ter popramo po okusu.
Na krožnik zložimo fige, ki smo jih rahlo stisnili med prsti, da so se razpro. Vmes med fige naložimo rezine pršuta in mozzarello. Prelijemo s prelivom in potresemo z baziliko. Enostavno kaj ne, okus pa…..boooožanski!
Comentários