Ko se čudovite in aromatične sestavine kot so rezine prekajenih račjih prsi, gorgonzola sir, orehi in granatno jabolko srečajo na posteljici iz zimskega radiča, dobimo čudovito solato, ki je zvezda vsake pojedine.
SESTAVINE:
20 dag mladega rdečega radiča v glavicah
½ granatnega jabolka
20 dag sira s plemenito plesnijo (gorgonzola)
1 pest orehovih jedrc
1 zavitek prekajenih račjih prsi
sol in poper
1 žlica medu
1 žlica gorčice
5 žlic balzamičnega kisa
5 žlic oljčnega olja
PRIPRAVA:
Glavicam radiča odstranimo pecelj in razrežemo na grižljaj velike kose. Operemo in osušimo. Zložimo na dekorativen krožnik, med solatne liste zavijemo majhne rezine račjih prsi, potresemo z orehovimi jedrci in nadrobimo gorgonzola sir, obilno potresemo s semeni granatnega jabolka.
V manjši skodelici (jaz ponavadi uporabim majhen steklen kozarec s pokrovom v katerem sem hranila marmelado) in zmešamo med, gorčico, sol, poper, oljčno olje in balzamičen kis. Zapremo pokrovček in dobro pretresemo. S tresenjem se vse sestavine premešajo in dobimo čudovito emulzijo. Po okusu lahko dodamo več kisa. S prelivom tik pred serviranjem polijemo solatne liste.
Solata je odlična predjed, lahko pa je tudi samostojna jed na meniju, ko povabimo prijatelje na večerni kozarček in klepet. Takrat se odlično ujame z brusketami, krožnikom sirov ali enostavnimi krekerji. Vsekakor vredno priprave!
Comments