Klasika s pridihom svežine. Enostaven skutin kolač, ki ga je pripravljala moja mami in kot se ga spomnim iz otroštva. Jaz sem ga obogatila z domačim jagodnim prelivom, da je še bolj okusen in svež. Idealen, da ga postrežemo k popoldanski kavi ali čaju.
SESTAVINE:
100 g mehkega masla
150 g sladkorja
3 jajca
75 g belega zdroba
1 žlica pecilnega praška
500 g polnomastne skute
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1 velika žlica naribane lupine bio limone
200 g zamrznjenih jagod
3 velike žlice sladkorja
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 175⁰ C. V posodi kuhinjskega robota najprej penasto stepemo maslo skupaj s sladkorjem, eno za drugim dodajamo jajca. Ko je masa gladka in umešana, dodamo skuto, limonino lupino, vanilijo in na koncu moko z pecilnim. Dno pekača premera 21 cm obložimo s peki papirjem, stranice pa namažemo z maslom. Pekač napolnimo s testom, gladko poravnamo in pečemo 50 min. Na polovici peke kolač pokrijemo s folijo, da se površina kolača ne zapeče preveč. Ko se kolač peče, pripravimo preliv. V posodi kuhamo jagode in sladkor, da dobimo gost in aromatičen sadni preliv. Kuhamo približno 10 do 15 minut. Čeprav nas mika, da bi kolač takoj razrezali in poizkusili, počakamo da se popolnoma ohladi, nato ga razrežemo in vsako porcijo prelijemo s jagodnim prelivom.
Comentários