top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

RIŽOTA S PIŠČANCEM IN MLADIMI BUČKAMI


Sem vam že povedala, da obožujem italijansko hrano? Pa ne samo hrano, tudi italijansko modo, stayling, pohištvo, njihov jezik….. ampak to je že druga zgodba. Rižota je za Italijane kot za nas krompir. Ne znajo si predstavljati življenja brez nje. Jaz pa tudi ne….

SESTAVINE:


1 file piščančjih prsi

1 šalotka

2 mali zeleni bučki

2 žlici oljčnega olja

300 g riža za rižoto (vrsta arborio, carnaroli ali vialone nano)

125 ml suhega vina

1 l vroče zelenjavne osnove

1 velika pest sveže špinače

1 žlica masla

4 žlice sveže nastrganega parmezana

sol, poper

1 žlica sesekljanega peteršilja


PRIPRAVA:


Operemo in dobro posušimo piščančji file. Razrežemo ga na majhne kocke. Šalotko (lahko uporabimo tudi drugo vrsto čebule ali por) olupimo in sesekljamo. Obe bučki operemo, odrežemo konce in narežemo na majhne kockice.

Na segretem oljčnem olju zlato rumeno zapečemo piščanca in ga začasno umaknemo iz posode. Na istem olju prepražimo čebulo in 1 bučko, ki smo jo narezali na kocke. V posodo vrnemo meso in dodamo riž. Dobro premešamo in pražimo 2-3 min. Zalijemo z vinom in kuhamo, da alkohol izhlapi. Potem počasi dodajamo vročo zelenjavno osnovo in ves čas mešamo. Skrivnost kremaste rižote je v nenehnem mešanju, saj tako nežna zrna sprostijo dovolj škroba, ki je potreben za kremasti okus in videz. Rižoto kuhamo približno 20 min. oz. da zrna ostanejo “al dente”.

Ko je rižota kuhana, ji dodamo na kocke narezano drugo bučko in liste špinače. Premešamo, pokrijemo in pustimo eno ali dve minuti, da listi špinače uvenejo. Dodamo še žlico masla in nariban parmezan. Vse še enkrat dobro premešamo. Na tej stopnji naj rižota počiva še 5 min. Dodatno solimo in popramo po okusu. Pred serviranjem, potresemo krožnik s sesekljanim peteršiljem in obilno naribamo parmezan.





1,547 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page