top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

RIGATONI S POLETNO ZELENJAVO

V avgustu je sezona paradižnikov, jajčevcev, bučk in bazilike na višku. Ta sočna in slastna zelenjava se kar sama ponuja, da jo uporabimo v enostavni poletni omaki. Lepo prijateljuje z rigatoni, testeninami, ki v svoje luknje ujamejo vse slastne arome poletja. Pinjole pa nam ponudijo še dodaten mediteranski pridih.

SESTAVINE:


500 g paradižnikov

2 jajčevca

2 bučki

2 stroka česna

1 čebula

2 stebli stebelne zelene

100 g češnjevih paradižnikov

5 žlic oljčnega olja

1 žlica sladkorja

300 g paradižnikove kaše (lahko iz konzerve)

2 žlici kaper iz slanice

50 g pinjol

sol, poper

pol šopka bazilike

400 g rigatonov

2-3 žlici balzamičnega kisa

40 g parmezana


PRIPRAVA:


Vso zelenjavo najprej operemo in osušimo. Svež paradižnik zarežemo na vrhu in ga na hitro potopimo v vročo vodo, prelijemo s hladno in olupimo. Olupljen paradižnik grobo narežemo. Jajčevec narežemo na kocke, bučko na rezine. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Zeleno narežemo na koščke. Na ponvici na oljčnem olju prepražimo česen in čebulo da zadiši. Dodamo zeleno, jajčevce in žlico sladkorja, malo počakamo, da sladkor karamelizira in dodamo še sesekljane paradižnike in paradižnike iz konzerve. Kuhamo 10 min. da se zelenjava zmehča in nato dodamo narezane bučke, kapre ter solimo in popramo po okusu. Vmes na ponvi brez maščobe prepražimo pinjole, da dobijo lepo zlato barvo. Osmukamo liste bazilike in naribamo parmezan. V vroči slani vodi al dente skuhamo rigatone in jih odcedimo. Omako pred serviranje začinimo še z balzamičnim kisom in zmešamo s testeninami. Serviramo in jed na krožniku potresemo s parmezanom, pinjolami in baziliko. Po želji okrasimo še z češnjevimi paradižniki. Uživamo poletje na krožniku! Pa ne pozabite na kozarec rdečega!


49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page