Preprost ribji file, ki v pravi družbi gurmanskih sestavin postane slavnostna jed primerna za božični večer. Tartufi, kostanj in pistacija pričarajo omamni vonj in okus, malce oblikovalskih spretnosti, pa nam pomaga, da je jed tudi prava paša za oči.
SESTAVINE:
3 stroki česna
400 g češnjevih paradižnikov
5 žlic oljčnega olja
40 g olupljene in neslane pistacije
80 g kuhanega ali pečenega kostanja (kupljenega)
120 g mehkega masla
50 g kruhovih drobtin
1 rumenjak
800 g ribjega fileja (jaz sem uporabila kovača, recept pa je primeren za vse vrste čvrste bele ribe)
2 žlici limoninega soka
400 g mafaldin (ploščate podolgovate testenine z nazobčanim robom)
nekaj lističev črnega tartufa v olju
sol in poper
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 160⁰ C. Neolupljene stroke česna z nožem nežno sploščimo, da se lažje sprosti okus. Paradižnike operemo, osušimo in če so malce večji, jih prerežemo na pol. Solimo, popramo in potresemo z žlico mletega sladkorja. Prelijemo z 3 žlicami oljčnega olja in pečemo 30 min. v vroči pečici. Zadnji 2 minuti pod funkcijo žara.
Za skorjico sesekljamo kostanje in pistacijo. V mešalniku zmeljemo bel kruh (star vsaj 1 dan) da dobimo bele drobtine, ki jih zmešamo s kostanjem, pistacijo in mehkim maslom ter 1 rumenjakom. Solimo in popramo po okusu. Zavijemo v prozorno folijo in preko folije razvaljamo na ploščico debeline 3 mm. Ohladimo v hladilniku, da se strdi. Tako bomo z lahkoto z nožem oblikovali v velikost ribjega fileja. Ribje fileje operemo in dobro osušimo. Popramo, solimo in pokapamo z limoninim sokom. S kožo navzdol spečemo na zelo vroči ponvi in oljčnem olju, da se naredi skorjica. Malo ohladimo in s pomočjo lopatke fileje previdno položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Za skorjico, odrežemo razvaljano mešanico kostanja in pistacije (ki se je vmes lepo strdila v ploščico) v velikosti filejev in jih položimo na ribe. Pečemo v pečici na 200⁰ C 5 min. (oz. lahko malo dlje, če je riba debelejša in 3 minute dodatno pod funkcijo žara, da se skorjica lepo zapeče. Vmes v slani vodi skuhamo testenine, jih odcedimo in jih na ponvici na katerih smo pekli fileje z malo dodatnega masla, rahlo pregrejemo skupaj z lističi tartufa v olju.
Postrežemo na krožniku tako, da na rezance položimo fileje in okrasimo s pečenimi paradižniki. Poleg se lepo prileže mešana solata.
Seveda pa ne smemo pozabiti na kozarec dobrege belega vina. Meni osebno je zelo všeč kakšen starejši letnik aromatičnega chardonnay - a.
Pa vesel Božič!
Comments