To je moja poletna klasika med juhami. Pripravim jo najraje v poletnih mesecih in me spominja na morske počitnice. Vsakič uporabim drugačne ribe (odvisno od ponudbe v ribarnici), školjke, rakci in kalamari pa so klasika.
SESTAVINE:
1 l ribje osnove (kosti rib, glave in lupine rakov skuhamo v vodi, dodamo jušno zelenjavo in začinimo, kuhamo 20 min)
1 manjša očiščena bela riba (ali orada ali brancin ali morska žaba ali škarpena)
¼ kg klapavic
2o dag majhnih repkov rakcev (repke rakcev vedno kupim v lupini)
10 dag očiščenih kalamarov
2 korenja
1 manjša bučka
1 pest svežega ali zamrznjenega graha
2 sveža paradižnika
sol, poper
nekaj vejic svežega peteršilja
PRIPRAVA:
Ribjo osnovo precedimo (kosti in zelenjavo zavržemo) in dodamo svežo ribo. Zavremo in kuhamo 5 min. nato ribo odstranimo iz juhe in jo ohladimo. Paradižnik operemo, poparimo v vreli vodi, olupimo in sesekljamo. Školjke očistimo, odstranimo “brade” in skuhamo v posebni posodi, da se odprejo. Tekočino, ki so jo izpustile školjke precedimo in dolijemo juhi. Školjke prihranimo. Rakcem odstranimo lupine. Kalamare operemo in narežemo na kolute. Korenje olupimo in prav tako narežemo na majhne kolute. Bučko operemo in jo narežemo na tanke paličice. Peteršilj sesekljamo. V ribjo osnovo dodamo najprej korenje in paradižnik in kuhamo 10 min. Nato dodamo očiščene fileje ribe (kuhani ribi odstranimo kožo in kosti in natrgamo na grižljaj velike fileje), rakce, kalamare in grah in kuhamo še 10 min. Čisto na koncu dodamo še školjke in bučke in kuhamo še minuto, da se okusi prepojijo. Po okusu solimo in popramo. Pred postrežbo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Комментарии