Ko je sezona bučk na višku in lepo rastejo tudi na mojem vrtu, rada pripravim bučkin quiche. Po domače slano pito, ki jo nadevam s pečenimi bučkami in za dodaten okus dodam malo mladega kozjega sira. Skupaj z lahko juhico in zeleno solato je hitro pripravljeno kosilo.
SESTAVINE:
400 g moke
200 g masla
ščepec soli
1 dcl mrzle vode
1 žlica masla za pekač
3 jajca
sol in poper
¼ l sladke smetane
¼ l mleka
3 mlade zelene bučke
malo olja za pečenje
1 zavitek svežega kozjega sira
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in na koščke narezano hladno maslo. Mešamo počasi, da se maslo in moka počasi sprimeta in nastane groba kaša, nato po kapljicah dodajamo vodo, da se vse lepo poveže in dobimo gladko testo. Zavijemo ga folijo in hladilniku naj počiva 1 uro. Vmes model za quiche dobro namastimo in pripravimo nadev. Bučke operemo jih narežemo na kolute in na ponvi in malo oljčnega olja, zlato popečemo. Ohladimo. Sir z roko grobo zdrobimo. V drugi posodi z metlico zmešamo jajca, zalijemo s smetano, mlekom in dobro začinimo s soljo in poprom in vse skupaj dobro premešamo. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino 5 mm in obložimo pekač. Oblikujemo rob, tako da z okroglim ročajem lesene kuhalnice nežno pritiskamo testo ob steno pekača. Tako dobimo lep valovit rob, ki je značilen za quiche. Obložimo s peki papirjem, potresemo s posebnimi kroglicami za “slepo peko” ali posušenimi stročnicami in “slepo” pečemo 15 min. Potem odstranimo kroglice in pečemo še 10 min. Tako bo testo hrustljavo in ne bo “razmočeno” zaradi bogatega nadeva. Nato s pečenimi bučkami bogato obložimo na pol-pečeno testo, dodamo sir in prelijemo z jajčno&mlečno maso . Pečemo 50 min. do ene ure (odvisno od pečice). Po približno polovici pečenja, pokrijemo s folijo, da se površina ne zapeče preveč. Počakamo, da se malce ohladi in narežemo na kose in postrežemo.
Comments