Kar je za Italijane pizza, je za Francoze quiche. To je kombinacija čudovito krhkega testa s različnimi nadevi. Najbolj klasičen je s čebulo, sirom in šunko, največkrat ga imenujemo Quiche Lorraine, meni pa so všeč vse zelenjavne različice. V Franciji jih najdemo v vsaki pekarni in seveda Francozi jih obožujejo, jaz pa prav tako.
SESTAVINE:
400 g moke
200 g masla
ščepec soli
1 dcl mrzle vode
1 žlica masla za pekač
3 jajca
sol in poper
¼ l sladke smetane
¼ l mleka
1 šopek zelenih špargljev
pol šopka drobnjaka
1 zavitek svežega kozjega sira
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in na koščke narezano hladno maslo. Mešamo počasi, da se maslo in moka počasi sprimeta in nastane groba kaša, nato po kapljicah dodajamo vodo, da se vse lepo poveže in dobimo gladko testo. Zavijemo ga folijo in hladilniku naj počiva 1 uro. Vmes model za quiche dobro namastimo (Francozi quiche pečejo v belih porcelanastih modelih - pri nas je na voljo v
IKEI - zelo priporočam nakup, saj je vsestransko uporaben za vse vrste narastkov, quiche-v in sadnih pit.)
Vmes si pripravimo nadev. Šparglje operemo, osušimo in odrežemo olesenele konce. Mladih zelenih špargljev ni potrebno lupiti. Drobnjak operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Šparglje narežemo na 1 cm debele kolute, cvetove prihranimo za okrasitev. Sir z roko grobo zdrobimo. V drugi posodi z metlico zmešamo jajca, zalijemo s smetano, mlekom in dobro začinimo s soljo in poprom in vse skupaj dobro premešamo. V mešanico stresemo šparglje (razen cvetov) in drobnjak.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino 5 mm in obložimo pekač. Oblikujemo rob, tako da z okroglim ročajem lesene kuhalnice nežno pritiskamo testo ob steno pekača. Tako bomo dobili lep valovit rob, ki je značilen za quiche. Obložimo s peki papirjem, potresemo s posebnimi kroglicami za “slepo peko” ali posušenimi stročnicami in “slepo” pečemo 15 min. Potem odstranimo kroglice in pečemo še 10 min. Tako bo testo hrustljavo in ne bo “razmočeno” zaradi bogatega nadeva. Nato v pol-pečeno testo vlijemo jajčno&mlečno maso s šparglji in potresemo z zdrobljenim kozjim sirom. Nato na vrh in proti zunanjemu robu položimo v krogu še cvetove špargljev. Pečemo 50 min. do ene ure (odvisno od pečice). Po približno polovici pečenja, pokrijemo s folijo, da se površina ne zapeče preveč. Počamo, da se malce ohladi in narežemo na kose in postrežemo.
Comments