Kaj pravite, kaj je skrivnost te francoske klasike? Maslo seveda, velikooo masla. Zato je tako pregrešno dober in se topi v ustih. Jaz ga ponavadi pripravim za velikonočne praznike. Seveda pa je tako dober, da si ga lahko privoščimo kadarkoli ob skodelici kave, čaja ali pa kar tako!
SESTAVINE:
570 g moke
22 g svežega kvasa
10 g soli
77 g mlačne vode
75 g mlačnega mleka
70 g sladkorja
4 jajca
250 g masla
lupina naribane bio limone
1 žlica ruma
1 žlica sladkorja za posip (izberemo poseben ”okrasni” sladkor, ki se ne topi v pečici)
1 jajce za premaz
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰C. V manjši posodi najprej naredimo kvasec tako da zmešamo mleko, sladkor in kvas in pustimo da vzhaja na dvojno količino (10 -15 min.).
V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in sladkor, dodamo vzhajan kvasec, vodo, jajca, rum in limonino lupinico. Z nastavkom za testo gnetemo počasi najprej 10 min. oz. tako dolgo, da se razvije gluten in je testo elastično ter se ne lepi na roke in posodo. Nato po koščkih dodajamo vso maslo sobne temperature in mešamo naprej še 10 min. Testo je popolnoma voljo in se lepo razvleče. Pokrijemo s folijo in pustimo, da testo na toplem vzhaja na dvojno količino oz. približno 1 uro.
Vzhajano testo nato na pomokani deski ponovno zgnetemo in razdelimo na 3 dele. Vsak del oblikujemo v svaljek in vse tri prepletemo v kito. Položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrito pustimo na pekaču vsaj še 1 uro, da ponovno vzhaja. Pletenico lahko pokrijemo s folijo in čez noč shranimo v hladilniku. Drugo jutro pustimo na toplem še 1 uro in potem spečemo. Pred pečenjem z vilico stepemo jajce, dodamo 2-3 kapljice mleka in premažemo že vzhajano in oblikovano kito. Potresemo s sladkorjem. Pečemo v vroči pečico 30 do 40 min. oz. dokler ni lepo obarvano in iz pečice zadiši po sveže pečenem pecivu. Ohladimo in narežemo na poljubne kose.
Comentários