top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

PLETENICA Z MARCIPANOM IN ČOKOLADO


V prazničnem času božičnih praznikov vsi obožujemo pecivo, ki nam polepša zimske popoldneve, ko lenobno uživamo ob skodelici kave ali čaja. Moj recept praznične pletenice z omamnimi okusi marcipana, lešnikov, čokolade in likerja Amaretto je moderna različica, ki vam bo zagotovo všeč.

SESTAVINE:


500 g moke

1 kocka kvasa

200 ml mleka

ščep soli

50 g sladkorja

100 g mehkega masla

3 rumenjaki

3 jajca

8 velikih žlic likerja Amaretto

50 g sesekljanih lešnikov

100 g temne čokolade

200 g marcipana

1 pest nalistanih mandljev

1 žica marelične marmelade


PRIPRAVA:


V 150 ml mlačnega mleka zdrobimo kocko kvasa in žlico sladkorja. Naj vzhaja, da dobimo kvasni nastavek. V posodi kuhinjskega robota (uporabimo nastavek za kvašeno testo) zmešamo moko, sol, sladkor, sol, 3 rumenjake in eno celo jajce in 4 žlice Amaretta. Dodamo kvasni nastavek in mešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo še 50 ml mleka in med stalnim mešanjem robota, po kockah dodamo še 100g mehkega masla. Mešamo vsaj 5 -10 min. da dobimo gladko kepo testa. Pokrijemo in naj na toplem vzhaja eno uro oz. da se velikost testa podvoji.

Vmes v drugo posodo naribamo marcipan, dodamo drobno sesekljano čokolado, 4 žlice Amaretta, sesekljane, prepražene lešnike in eno jajce ter gladko zmešamo. Tako smo pripravili nadev za pletenico.

Ko je testo vzhajano, ga na dobro pomokani površini (jaz za pripravo vzhajanega testa uporabljam veliko bombažno krpo, s pomočjo katere enostavno zavijem testo) razvaljamo na velikost 45 cm x 45 cm debeline 2-3 mm. Namažemo z nadevom in zavijemo. Po dolžini z ostrim nožem zvitek prerežemo na dva dela, ki jih med seboj prepletemo (en kos preko drugega). Položimo v dobro namaščen podolgovat pekač (ali dva manjša, odvisno od velikosti vašega pekača), pokrijemo in naj ponovno vzhaja eno uro oz. da se velikost podvoji. Velikost testa prilagodimo na velikost pekačev, ki jih imamo oz. testo lahko oblikujemo v krog in spečemo v pekaču za torto.

Pečico segrejemo na 180ºC. Ko je testo vzhajano, ga pred pečenjem premažemo s stepenim jajcem (to je zadnje od 3 jajc) in potresemo z lističi mandljev. Pečemo 25 do 30 min. oz. da iz pečice lepo zadiši in je zlato rumeno zapečeno. Naredimo še preizkus z nožem oz. leseno paličico, da je testo res pečeno. Še vroče po površini premažemo s segreto marelično marmelado.


Kvašeno testo naj pred serviranjem počiva vsaj pol ure do ene ure, da se dobro ohladi. Potem ga razrežemo na kose in uživamo.






130 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page