To je ena tistih sladic, ki pašejo v vročem poletju. Sočne borovnice in robidnice skupaj z mascarpone kremo, ki sem jo obogatila še z belo čokolado, so prava kombinacija za to razkošno sladico. Tako je lepa, da bo obogatila tudi vaše slavnostno kosilo.
SESTAVINE:
115 g masla
65 g sladkorja
ščepec soli
1 jajce
1 mala žlička vanilijevega ekstrakta
210 g moke
1 žlica masla za model
500 g mascarpone sira
250 g bele čokolade
sok ene limone
3 čajne žlice sladkorja
1 mali lonček robidnic
1 mali lonček borovnic
nekaj lističev meta za okrasitev
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180⁰C. V posodi kuhinjskega mešalnika zmešamo moko, maslo, sladkor, ščepec soli, vanilijo in jajce v gladko testo. Zavijemo ga v folijo in v hladilniku naj počiva najmanj pol ure. Potem ga razvaljamo in obložimo podolgovati model (uporabite okrogel model, če nimate podolgovatega), ki smo ga prej dobro namastili z maslom. Nato model s testom dobro ohladimo v hladilniku. Ko je testo dobro ohlajeno, ga “slepo” spečemo v pečici. To pomeni, da ga obložimo s peki papirjem in obtežimo s kroglicami za pečenje. Če nimate kroglic za pečenje, jih nadomestite s suhimi stročnicami. Pečemo 15 min., nato papir s stročnicami odstranimo in spečemo do konca. Skupaj pečemo približno 30 do 40 min., odvisno od pečice. Nato testo dobro ohladimo. Vmes pripravimo kremo. Nad vodno kopeljo, stopimo čokolado, jo malce ohladimo in dobro zmešamo s mascarpone sirom. Jaz za mešanje uporabim metlico, da se ne naredijo grudice. Ko je testo dobro ohlajeno, ga bogato namažemo s kremo. Postavimo v hladilnik najmanj za 4 ure. Jagodičje operemo in osušimo. Sok limone zmešamo s sladkorjem in zavremo. Malo ohladimo in previdno zmešamo s sadjem.Prav tako ohladimo. Ko je pita popolnoma ohlajena, jo okrasimo s sadjem in potresemo s lističi mete. Postrežemo!
Comments