top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

PITA S ŠPINAČO, FETO IN PINJOLAMI

Na mojem vrtu je zrasla čudovita špinača, ki sem jo uporabila v receptu, kjer ima glavno vlogo. Osnova za pito je krhko testo za francoski quiche, dodala pa sem feta sir in za lep izgled in hrustljavost še pinjole. Skupaj z enostavno juhico je čudovito kosilo. Pa ne pozabite na kozarec dobrega vina. Francozi bi se zagotovo strinjali.

SESTAVINE:


400 g moke

200 g masla

ščepec soli

1 dcl mrzle vode

1 žlica masla za pekač

3 jajca

sol in poper

¼ l sladke smetane

¼ l mleka

400 g sveže špinače

100 g feta sira

ščepec česna v prahu

ščepec muškatnega oreščka

eno pest pinjol

sol, poper


PRIPRAVA:


Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in na koščke narezano hladno maslo. Mešamo počasi, da se maslo in moka počasi sprimeta in nastane groba kaša, nato po kapljicah dodajamo vodo, da se vse lepo poveže in dobimo gladko testo. Zavijemo ga folijo in hladilniku naj počiva 1 uro. Vmes model za quiche dobro namastimo (Francozi quiche pečejo v belih porcelanastih modelih - pri nas je na voljo v

IKEI - zelo priporočam nakup, saj je vsestransko uporaben za vse vrste narastkov, quiche-v in sadnih pit.)

Vmes si pripravimo nadev. Špinačo dobro operemo in odstranimo stebelca. Na ponvi in žlici oljčnega olja najprej prepražimo svežo špinačo, da “upade” in dobimo osnovo, ki jo ohladimo in dobro sesekljamo. V posodi stepemo 3 jajca, dolijemo smetano in mleko in dodamo sesekljano špinačo in zdrobljen feta sir. Solimo, popramo in po želji dodamo malo mletega česna v prahu in muškatni orešček.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino 5 mm in obložimo pekač. Oblikujemo rob, tako da z okroglim ročajem lesene kuhalnice nežno pritiskamo testo ob steno pekača. Tako bomo dobili lep valovit rob, ki je značilen za quiche. Obložimo s peki papirjem, potresemo s posebnimi kroglicami za “slepo peko” ali posušenimi stročnicami in “slepo” pečemo 15 min. Potem odstranimo kroglice in pečemo še 10 min. Tako bo testo hrustljavo in ne bo “razmočeno” zaradi bogatega nadeva. Nato v pol-pečeno testo vlijemo jajčno&mlečno maso s špinačo in feto in potresemo z pinjolami. Pečemo 50 min. do ene ure (odvisno od pečice). Po približno polovici pečenja, pokrijemo s folijo, da se površina ne zapeče preveč. Počamo, da se malce ohladi in narežemo na kose in postrežemo.


557 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page