Pite so v moji družini najbolj zaželene sladice. Pite vseh vrst, najbolj klasične z jabolki, malo bolj zahtevne s frangipane nadevom ali pa preproste iz sezonskega sadja. Tako kot tale današnja. Slivova z mandlji. Najboljša ta hip!
SESTAVINE:
240 g moke
120 g grobo mletih mandljev
50 g sladkorja
3 žlice mrzle vode
50 g rjavega sladkorja
150 g masla
½ žličke mletega cimeta
0,6 dcl sladke smetane
0,5 dcl mleka
3 žlice sladkorja
1 žlica moke
1 jajce
1 rumenjak
¼ žličke mletega cimeta
1 žlička vanilijeve paste
½ kg zrelih sliv
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. Nato v posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, mandlje, sladkor, cimet, vodo in maslo, da nastane drobtinasto testo. Nato ga razdelimo na dva dela. Z enim delom obložimo dno in stene nameščenega modela za pite, drugi del pustimo na sobni temperaturi. Model s testom postavimo v hladilnik za najmanj pol ure. Vmes operemo slive in jih prerežemo na pol in odstranimo koščice. V posodi zmešamo mleko, smetano, moko, cimet, sladkor, jajce, vanilijevo pasto in rumenjak. Ko se testo ohladi, ga pokrijemo s peki papirjem obložimo s suhimi stročnicami ali posebnimi kroglicami za “slepo peko” in pečemo 15 min., nato odstranimo papir in pečemo še 10 min. Nato na pol pečeno testo obložimo s slivami s prerezano stranjo navzdol in prelijemo s smetanovim prelivom. Preostanek testa nadrobimo v drobtine in potresemo po piti. p Pečemo 35 do 40 min. oz. da prijetno zadiši iz pečice. Ohladimo, po želji posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Comments