Hruške in lešniki so čudovita kombinacija. Še posebej, če sveže hruške mariniramo v čudovitem sirupu, ki smo mu dodali pomarančno in limonino lupino in kanček timijana. Ja prav ste prebrali, začimba timijan se lepo ujema tudi v sladicah. Morda malce bolj zahteven recept, vendar vam ne bo žal, ko ga boste pripravili. Naravnost čudovito!
SESTAVINE:
250 g moke
150 g mletih lešnikov
275 g sladkorja
100 g hladnega masla
120 g mehkega masla (za biskvit)
4 jajca
1 bio limona
1 bio pomaranča
4 vejice timijana
2 hruški
½ žlice pecilnega praška
maslo za namastitev pekača
PRIPRAVA:
Pečico najprej segrejemo na 180⁰C. V posodi kuhinjskega robota najprej pripravimo testo za pito. Zmešamo 150 g moke, 75 g mletih lešnikov, 75 g sladkorja, 100 g hladnega masla in 1 jajce. Da se testo lepo poveže, dodamo nekaj kapljic mrzle vode. Ko dobimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in naj počiva v hladilniku eno uro. Vmes pripravimo sestavine za biskvit in mariniramo hruške. Za marinado segrejemo 400 ml vode, dodamo 100 g sladkorja, polovico naribane lupine limone, pol lupine pomaranče, ki smo jo olupili z ostrim nožem, sok ene limone in timijan. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Hruške olupimo, odstranimo peške, narežemo na rezine in kuhamo v soku 5 min. Nato jih pustimo v marinadi, da se popolnoma ohladijo.
Vmes pripravimo testo za biskvit. 120 g mehkega masla penasto zmešamo skupaj z 100 g sladkorja in drugo polovico limonine lupine. Eno za drugim dodajamo 3 jajca. 100 g moke zmešamo s pecilnim praškom in preostalimi lešniki in počasi dodamo masleni masi. Na koncu dodamo še 4 velike žlice marinade v kateri so se kuhale hruške.
Z malo masla namastimo pekač za pite in na pomokani površini za prst debelo razvaljamo ohlajeno testo. Z njim obložimo dno in stene pekača za pite in nato pekač napolnimo z biskvitno maso. Čisto na koncu v krogu na biskvitno testo naložimo rezine hrušk. Pečemo 45 do 50 min. odvisno od pečice. Vmes površino pite pokrijemo s folijo, da se zgornja plast pite ne zapeče preveč. Ko je pečena, pito popolnoma ohladimo, nato pa narežemo na koščke in uživamo.
Kommentare