top of page

PITA S HRUŠKAMI IN LEŠNIKOVIM BISKVITOM

Hruške in lešniki so čudovita kombinacija. Še posebej, če sveže hruške mariniramo v čudovitem sirupu, ki smo mu dodali pomarančno in limonino lupino in kanček timijana. Ja prav ste prebrali, začimba timijan se lepo ujema tudi v sladicah. Morda malce bolj zahteven recept, vendar vam ne bo žal, ko ga boste pripravili. Naravnost čudovito!

SESTAVINE:


250 g moke

150 g mletih lešnikov

275 g sladkorja

100 g hladnega masla

120 g mehkega masla (za biskvit)

4 jajca

1 bio limona

1 bio pomaranča

4 vejice timijana

2 hruški

½ žlice pecilnega praška

maslo za namastitev pekača


PRIPRAVA:


Pečico najprej segrejemo na 180⁰C. V posodi kuhinjskega robota najprej pripravimo testo za pito. Zmešamo 150 g moke, 75 g mletih lešnikov, 75 g sladkorja, 100 g hladnega masla in 1 jajce. Da se testo lepo poveže, dodamo nekaj kapljic mrzle vode. Ko dobimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in naj počiva v hladilniku eno uro. Vmes pripravimo sestavine za biskvit in mariniramo hruške. Za marinado segrejemo 400 ml vode, dodamo 100 g sladkorja, polovico naribane lupine limone, pol lupine pomaranče, ki smo jo olupili z ostrim nožem, sok ene limone in timijan. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Hruške olupimo, odstranimo peške, narežemo na rezine in kuhamo v soku 5 min. Nato jih pustimo v marinadi, da se popolnoma ohladijo.

Vmes pripravimo testo za biskvit. 120 g mehkega masla penasto zmešamo skupaj z 100 g sladkorja in drugo polovico limonine lupine. Eno za drugim dodajamo 3 jajca. 100 g moke zmešamo s pecilnim praškom in preostalimi lešniki in počasi dodamo masleni masi. Na koncu dodamo še 4 velike žlice marinade v kateri so se kuhale hruške.

Z malo masla namastimo pekač za pite in na pomokani površini za prst debelo razvaljamo ohlajeno testo. Z njim obložimo dno in stene pekača za pite in nato pekač napolnimo z biskvitno maso. Čisto na koncu v krogu na biskvitno testo naložimo rezine hrušk. Pečemo 45 do 50 min. odvisno od pečice. Vmes površino pite pokrijemo s folijo, da se zgornja plast pite ne zapeče preveč. Ko je pečena, pito popolnoma ohladimo, nato pa narežemo na koščke in uživamo.



172 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page