To je recept za pehtranovo potico, ki vedno uspe.Če še nikoli niste delali potice, potem je to pravi recept, da ga preizkusite in začnete s peko tudi kvašenega testa. Pehtranova potica je prava klasika in zagotovo vam bo všeč. Omamne dišave pehtrana in bogat okus testa vam bosta zagotovo navdušila.
SESTAVINE:
600 g moke
30 g svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
300 ml mlačnega mleka
½ žličke soli
50 g sladkorja
50 g mehkega masla
4 rumenjaki
1 žlica ruma
1 naribana lupinica bio limone
malo vanilijevega ekstrakta
mleti sladkor za potresanje
NADEV:
150 g raztopljenega masla
4 beljaki
150 g drobtin
2 dcl kisle smetane
120 g sladkorja
šopek svežega pehtrana ali vrečka in pol suhega pehtrana
PRIPRAVA:
V 150 ml mlačnega mleka zdrobimo kocko kvasa in žlico sladkorja. Naj vzhaja, da dobimo kvasni nastavek. V posodi kuhinjskega robota (uporabimo nastavek za kvašeno testo) zmešamo moko, sladkor, sol, 4 rumenjake, vanilijev ekstrakt, limonino lupino in rum Dodamo kvasni nastavek in mešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo še 150 ml mleka in med stalnim mešanjem robota, po kockah dodamo še 50g mehkega masla. Mešamo vsaj 5 do 10 min., da dobimo gladko kepo testa. Pokrijemo in naj na toplem vzhaja eno uro oz. da se velikost testa podvoji.
Vmes si pripravimo nadev. Stepemo beljake skupaj s sladkorjem v trd sneg, dodamo drobtine, smetano in maslo. Vse rahlo premešamo in tako smo pripravili nadev za potico. Če imamo svež pehtran, ga operemo, osušimo in sesekljamo.
Ko je testo vzhajano, ga na dobro pomokani površini (jaz za pripravo vzhajanega testa uporabljam veliko bombažno krpo, s pomočjo katere enostavno zavijem testo) razvaljamo na velikost 60cm x 40cm debeline 2-3 mm oz. malce več kot je obseg pekača. Namažemo z nadevom, bogato potresemo s pehtranom in zavijemo. Odrežemo oba konca, da je potica lepa in povsod enako debela in bogata z nadevom. Položimo v dobro namaščen model za potice. Jaz sem tokrat naredila več manjših potic, ki sem jih nato podarila prijateljem za praznike. Pokrijemo in naj ponovno vzhaja eno uro oz. da se velikost podvoji.
Pečico segrejemo na 200ºC. Ko je testo vzhajano, ga pred pečenjem prebodemo z zobotrebcem oz. daljšo tanko paličico, da tudi med pečenjem lepo vzhaja in se skorja ne lomi od testa. Zmanjšamo temperaturo 180 ºC in pečemo 10 min. da testo lepo zarumeni, nato temperaturo znižamo na 160 ºC oz. in pečemo še 50 min oz. da iz pečice lepo zadiši in je zlato rumeno zapečeno. Naredimo še preizkus z nožem oz. leseno paličico, da je testo res pečeno.
Kvašeno testo naj pred serviranjem počiva vsaj pol ure, da se dobro ohladi. Potem potico potresemo z mletim sladkorjem, nato jo razrežemo na kose in uživamo.
Comments