Ta vrsta paradižnikove solate se imenuje panzarella in je doma na jugu Italije, kjer rastejo sočni in slastni paradižniki. Jaz sem v moj recept dodala mini mocarelice, seveda pa lahko uporabite tudi večjo mocarelo, ki jo natrgate v solato. Čudovita priloga k mesu, ki ste ga spekli na žaru in obvezna solata na vsakem pikniku.
SESTAVINE:
2 velika kosa starega belega kruha
3 žlice oljčnega olja in malo masla
1 čebula
600 g paradižnikov različnih oblik in barv
100 g črnih (izkoščičenih) oliv
10 cvetov kaper
125 g mini mocarel
6 listov bazilike
sol po okusu
Za preliv:
3 žlice rdečega vinskega kisa
2 do 3 žlice oljčnega olja
1 žlica medu
sol, poper
PRIPRAVA:
Najprej kruh narežemo na grižljaj velike kose in ga zlato popečemo na olju in maslu.
Paradižnike operemo, osušimo in vsakega prerežemo na pol ali na večje kose (odvisno od velikosti paradižnika). Paradižnik solimo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Mocarelo odcedimo. Za preliv dobro zmešamo med, olje, kis in sol. Natrgamo liste bazilike. V veliki skledi zmešamo paradižnik skupaj s kruhom, čebulo, mocarelo in začinimo s prelivom. Zložimo na velik krožnik in okrasimo s kaprami in baziliko.
Comments