To so piškoti moje mladosti. Recept je pripravljala moja babica, ki je te piškote pekla ves čas. Ko se spomin vseh nedeljskih družinskih kosil, vedno so bili na mizi sveže pečeni orehovi rogljički. Včasih kakšen, ki se je zaradi krhkosti zlomil, ko jih je zlagala na krožnik, ampak ravno ti so bili moji najslajši.
SESTAVINE:
28 dag moke
10 dag sladkorja
10 dag mletih orehov
21 dag masla
1 jajce
PRIPRAVA:
Jaz vse moje piškote pripravljam v posodi kuhinjskega robota. Najprej v posodo vsujemo moko, nato dodamo vse ostale sestavine. Za piškote in pite, vedno uporabimo hladno maslo, ki smo ga tik pred uporabo vzeli iz hladilnika. Tako bo testo krhko in hrustljavo. Z metlico za testo vse sestavine zgnetemo v gladko kepo. Testo zavijemo v prozorno folijo in naj počiva v hladilniku eno uro. Vmes segrejemo pečico na 180º C.
Pekač obložimo s peki papirjem in pričnemo z oblikovanjem rogljičkov. Kroglico velikosti oreha, oblikujemo v svaljek in ga upognemo, da dobimo rogljiček. Polagamo na pekač z razdaljo 1 do 2 cm, ker se med peko malce sploščijo. Pečemo približno 10 min.
Ohladimo na rešetki za pecivo in piškote in na koncu potresemo s mletim sladkorjem. Sladkor lahko tudi izpustimo in nad vodno kopeljo stopimo čokolado in repke piškotov pomočimo v čokolado. Tako bodo na vašem krožniku izgledali še bolj praznično.
Piškoti so odlični, tudi ko preteče kakšen teden. Jaz jih vedno hranim v pločevinasti škatli, ampak verjemite mi, pri meni doma ne zdržijo več kot teden dni. Le zakaj?
Comments