Ali tudi pri vas že diši po Božiču? To je pravi recept, ki vzbudi praznično vzdušje. Dišeči cimet, aromatičen rum in bogato testo, pričarajo slastne panetone, ki jih enostavno obožujemo.
SESTAVINE:
150 ml mleka
100 g sladkorja
1 kocka svežega kvasa
500 g moke
1 žlica in pol mletega cimeta
½ žličke soli
100 g mehkega masla
2 jajci
80 g rozin
4 velike žlice rjavega ruma
75 g oranžata
75 g citronata
80 g mandljevih paličic
mleti sladkor za potresanje
PRIPRAVA:
Zmešamo mlačno mleko in sladkor. V mešanico zdrobimo kvas in zmešamo, da se kvas raztopi. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko in cimet, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasno mešanico. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in naj na toplem vzhaja 15 min. Vmes operemo rozine in jih namočimo v rumu. Ko kvasec podvoji svojo velikost, začnemo z mešanjem oz. gnetenjem. Mešanici dodamo sol, jajca in maslo. Kuhinjski robot naj gnete približno 10 min.da dobimo gladko testo. Testo spet pokrijemo z čisto kuhinjsko krpo in naj vzhaja 30 min. Delno vzhajano testo vzamemo iz posode in ga delovni površini, ki smo jo rahlo pomokali rahlo pregnetemo in dodamo rozine, oranžat, citronat in mandlje. Vse še enkrat dobro pregnetemo in naj ponovno počiva (vzhaja) 30 min.
Vmes segrejemo pečico na 200⁰ C. Testo razdelimo na 12 enakih kosov in jih spečemo v modelčkih, ki jih sicer drugače uporabljamo za pripravo suflejev ali sladice creme brulee. Modelčke pred uporabo dobro namažemo z maslom. Pečemo 15 do 20 min.
Ko se panetoni ohladijo, jih potresemo z mletim sladkorjem. Za popolno italijansko uživanje, se prileže kozarček desertnega vina “Vin santo.” Preizkušeno dobro pa je prija tudi kozarček slovenskega ledenega vina pridelanega na štajerskih gričih.
Comments