To je jed, ki jo postrežemo prijateljem ob kozarcu dobrega vina ali pa si jo privoščimo kot lahko kosilo s skledo zelene solate. Jaz se zelo rada družim in verjemite, moji prijatelji so navdušeni, ko se srečamo in skupaj uživamo v tej odlični piti. Priprava pa je čisto preprosta!
SESTAVINE:
1 čebula
1 bučka
1 paketek češnjevih paradižnikov
3 žlice oljčnega olja
500 g mešanega mletega mesa
100 g sveže špinače
2 jajci
200 g kisle smetane
malo muškatnega oreščka
100 taleggio sira (lahko ga zamenjamo za katerikoli sir, ki se lahko topi)
6 listov listnatega testa (filo)
malo olja
sol in poper
nekaj žlic olja za premaz testa
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 200ºC. Bučko operemo in narežemo na 1 cm velike kolute. Na ponvi, ki smo ji dodali oljčno olje najprej popečemo bučko. Pečeno pretresemo na krožnik. Nato dodamo še malo olja in prepražimo narezano čebulo, da postekleni, dodamo meso, ki ga zlato zapečemo. Solimo in popramo po okusu .Prav tako ga pretresemo v skledo. V isti ponvi prepražimo še špinačo, da ovene. Vse ohladimo. Špinačo zmešamo skupaj z mesom. Pripravimo si pekač s snemljivim dnom in ga namestimo z oljem. Vsak list testa premažemo z oljem in jih zložimo enega preko drugega v pekač. Pustimo povzdignjene robove testa. Tako dobimo osnovo za našo pito. V posodi zmešamo kislo smetano, jajca in sol in poper, dodamo nekaj muškatnega oreščka. Sir naribamo in ga dodamo smetanovi masi. Ohlajeno meso stresemo v pekač, obložimo z bučkami in prelijemo s smetano z jajci. Na vrh dekorativno položimo paradižnike.
Postavimo v pečico in že po nekaj minutah pokrijemo s folijo, da se nam robovi nežnega testa ne zapečejo preveč. Pečemo 30 min., nato odstranimo folijo in pečemo še 10 min. Pito malce ohladimo in jo uživamo toplo, lahko pa jo postrežemo tudi hladno.
Comments