Vsako leto poleti kuham marelično marmelado. Moj mož jo obožuje in jo je za zajtrk skoraj vsak dan. Tole je recept, ki ga je uporabljala moja babica in marmelada je res odlična. Tokrat sem izbrala marelice, enako dobra je jagodna ali breskova.
SESTAVINE:
1 kg marelic
800 g sladkorja
3 žlice domačega žganja
PRIPRAVA
Marelice najprej operemo in izkoščičimo in narežemo na poljubno velike kose. Stresemo v lonec in posujemo s sladkorjem. Vse skupaj dobro premešamo, lonec pokrijemo in čez noč shranimo v hladilnik.
Naslednji dan si najprej pripravimo kozarce za vlaganje. Kozarce in pokrovčke temeljito operemo in kozarčke za 15 minut potisnemo v pečico, ki smo jo segreli na 120⁰C. Pokrove namočimo z alkoholom, da se razkužijo. Med nenehnim mešanjem sadje kuhamo na zmerni temperaturi toliko časa, da zavre. Ko zavre, pustimo vreti še 4 do 5 minut, največ 8 minut. S površine pobiramo pene, ki so se naredile med kuhanjem. Ko so marelice mehke, jih delno zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če želite da je marmelada gladka, potem jih zmeljemo v celoti. Predno marmelado napolnimo v kozarce, preverimo če je dovolj gosta in se strdi. Na hladen krožnik kanemo nekaj marmelade in če se strdi, je dovolj kuhana. Še vročo marmelado nadevamo v vroče kozarce in kozarce tesno zapremo. Ohladimo.
Marmeladi lahko dodamo tudi nekaj žlic domačega žganja, tako je še bolj aromatična.
Commenti