To je eden izmed tistih receptov, ki zahteva zelo malo truda in enostavne tehnike, rezultat pa izgleda božansko. Seveda okus sledi izgledu. Hrustljavi grižljajčki, ravno prav sladki, da potešijo željo po sladici ob popoldanski kavi ali čaju.
SESTAVINE:
210 g mehkega masla
165 g sladkorja
2 žlički vanilijve paste ali ekstrakta
200 g mandljevih lističev
40 ml mleka
225 g moke
40 g škroba
160 g marelične marmelade
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180⁰ C. Najprej pripravimo mandljevo oblogo. Na majhnem ognju v posodi stopimo 60 g masla, 55 g sladkorja, 1 žličko vanilijeve paste in mleko. Dodamo liste mandljev in vse skupaj kuhamo do vretja. Med stalnim mešanjem naj vre 2 - 3 min., da se vse poveže, nato ohladimo.
Za testo, v posodi kuhinjskega mešalnika, zmešamo preostanek mehkega masla skupaj s preostalim sladkorjem in vanilijo. Ko je maslo penasto umešano, po žlicah dodajamo moko s škrobom. Namastimo pekač in ga obložimo s peki papirjem. Testo z žlico poravnamo po dnu pekača in pečemo 12 min. Nato hladimo 10 min. Ohlajeno in na pol pečeno testo namažemo z marmelado in obložimo z mandljevo maso, ki jo lepo enakomerno poravnamo po podlagi testa. Vse skupaj pečemo do konca, približno še 20 min. Proti koncu pecivo pokrijemo s folijo, da se mandljeva obloga ne obarva preveč. Popolnoma ohladimo in narežemo na kocke. Priporočena velikost kock je 4,5 cm x 4,5,cm. Čudovito!
Comments