Po okusu bi tole krasno pecivo lahko imenovali tudi makova potica, ampak njena priprava je precej bolj enostavna. Lahko pa rečem, da po izgledu prav nič ne zaostaja za “starejšo sestro”. Vsem ljubiteljem maka in kvašenega peciva, bo zelo všeč.
SESTAVINE:
1 vrečka suhega kvasa
350 g moke
1 ščepec soli
2 veliki žlici sladkorja
200 ml mleka
70 g mehkega masla
2 jajci
200 g mletega maka
½ bio limone
100 g medu
2 jajci za nadev
PRIPRAVA:
V posodi kuhinjskega mešalnika z nastavkom za gnetenje, zmešamo kvas in moko. Dodamo sol, sladkor, 75 ml mleka in obe jajci. Mešamo in med mešanjem po koščkih dodajamo mehko maslo. Da dobimo lepo elastično testo, ki bo lepo vzhajalo, naj mešalnik gnete testo 15 min. Nato testo pokrijemo s prtičem in pustimo na toplem, da se njegova velikost podvoji. To traja približno eno uro. Vmes pripravimo nadev. Limono umijemo z vročo vodo jo osušimo in naribamo lupino. Mleko in med skupaj segrejemo do vretja, dodamo mak in limonino lupino in kuhamo približno 3 minute. Ko se ohladi vmešamo še rumenjake. Vmes stepemo sneg iz beljaka in ga primešamo makovem nadevu.
Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na velikost 35 cm x 25 cm in celo površino premažemo z makovo maso. Na vseh straneh pravokotnika pustimo nenamazan rob 1,5 cm. Po dolžini zvijemo in z ostrim nožem zvitek prerežemo na pol in oba kosa med seboj prepletemo. Konce zavijemo pod testo in pletenico položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pletenico lahko do te stopnje naredimo zvečer, pokrijemo s folijo in čez noč shranimo v hladilniku. Naslednje jutro naj ponovno naj vzhaja 1 uro. Pečemo v pečici, ki smo jo prej segreli na 180⁰C. Čas pečenja je 30 do 35 min. Pletenico vmes pokrijemo z aluminijasto folijo, da se površine preveč ne zapeče. Ohladimo in narežemo na poljubne kose.
Comments