Losos in brokoli se čudovito ujemata v vseh kombinacijah. Danes sem ju združila v smetanovi omaki, skupaj z linguini, ki sem jo obogatila z limono. Čudovita jed za kosilo ali večerjo med delovnim tednom.
SESTAVINE:
3 mlade čebulice z zelenjem
2 stroka česna
400 g linguinov (lahko jih zamenjajo špageti)
350 brokolija
400 g lososa (file)
300 g sladke smetane
1 žlica oljčnega olja
2 veliki žlici limoninega soka
naribana lupina ene bio limone
malo sesekljanega peteršilja
sol in poper po okusu
PRIPRAVA:
Čebulico operemo, olupimo in narežemo na kolute. V primeru, da nimamo mlade čebulice, uporabimo belo čebulo, ki jo prav tako narežemo na rezine. Česen olupimo in narežemo. Brokoli operemo in razdelimo na cvetove. Lososa operemo osušimo, posolimo in narežemo na 4 večje kose, ki jih s kožo navzdol popečemo na ponvi, ki smo ji dodali oljčno olje. Ko je losos pečen, ga odstranimo iz ponve, odstranimo kožo in ga s pomočjo vilic grobo natrgamo. Vmes v isti ponvi prepražimo čebulo in česen. Dodamo lososa in zalijemo s smetano. Limono operemo, osušimo in naribamo. Polovico ožamemo in oboje dodamo omaki. Solimo in popramo. Vmes zavremo vodo in skuhamo testenine. 3 minute pred koncem vodi s testeninami dodamo cvetove brokolija in oboje skuhamo do konca. Testenine in brokoli naj bodo kuhane “al dente”. Dodamo jih v omako in kuhamo, da se okusi prepojijo. Če je pregosto, dodamo malo vode v kateri so se kuhale testenine. Pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Comments