To je eden izmed tistih receptov, ki izgledajo tako, da si rečeš :” To pa pa meni že ne bo uspelo!” Brez panike, moj recept je enostaven in slasten. Samo sledite navodilom in uspeh je zagotovljen. Osvežujoča pita, ki je primerna za vsa vaša praznovanja.
SESTAVINE:
Za testo:
200 g moke
60 g sladkorja
100 g masla
½ nastrgane lupine neškropljene limone
pol stroka vanilije (ali ½ žličke vanilijevega ekstrakta)
1 rumenjak
5 jedilnih žlic mrzle vode
Za nadev:
2 in pol neškropljeni limoni
4 jajca in en rumenjak
200 g sladkorja
1,5 dcl sladke smetane
2 beljaka in 75 g sladkorja
PRIPRAVA:
Operemo, posušimo limono in polovico lupinice nastrgamo. Vedno strgamo samo rumeni del lupine, beli je precej grenak in lahko pokvari okus. Iz moke, mrzlega masla, sladkorja, limonine lupinice, semen vanilije, rumenjaka in vode zamesimo testo. Jaz to delam v posodi kuhinjskega robota z metlico za testo, seveda pa gre tudi “na roke”. Testo zavijemo v folijo in v hladilniku naj počiva 1 uro. To je pri pitah zelo pomembno, saj tako dobimo željeno hrustljavost, ko je testo pečeno. Vmes segrejemo pečico na 160º C.
Model pekača za pite s snemljivim dnom namastimo z maslom. Na dobro pomokani deski, razvaljamo testo na debelino približno 5 mm in ga položimo v pekač. Razvaljamo večji kos kot je velikost pekača in robove odrežemo. Vse skupaj postavimo v hladilnik in naj počiva še 10 do 15 min. Tako preprečimo da bi se robovi pite med peko skrčili.
Nato na testo položimo kos peki papirja in obtežimo s suhimi stročnicami (fižol) ali pa s posebej za ta namen pripravljenimi kroglicami in pečemo v pečici 15 min. Ta postopek imenujemo “slepa peka”. Obtežitev prepreči, da bi se testo napihnilo in pomaga, da se enakomerno speče.
Vmes pripravimo kremo. Spet operemo, osušimo in ostrgamo preostale limone. Nastrgane limone ožamemo in shranimo sok. Z mešalnikom penasto stepemo jajca in rumenjak. Izmenično dodajamo sladkor. Na koncu s kuhalnico vmešamo še smetano, limonin sok in lupinico. Nežno mešamo, da dobimo gladko zmes.
Iz pečice vzamemo delno pečeno testo, odstranimo kroglice in papir in testo prelijemo s pripravljeno kremo. Vrnemo v pečico, znižamo temperaturo na 130º C in pečemo 50 min. Ohladimo. Iz beljakov stepemo sneg, izmenično dodajamo sladkor, da je masa sijoča in čvrsta. Sneg s pomočjo dresirne vrečke in zvezdastega nastavka nabrizgamo na ohlajeno pito. S slaščičarskom gorilnikom “učvrstimo” beljake do zlato zapečene obloge. Pred serviranjem lahko na oblogo pite dodatno nastrgamo nekaj limonine lupine.
Zdaj pa je čas samo še za uživanje. Verjemite vsi vaši gosti bodo navdušeni, vi pa ki ste jo pripravili, glavna zvezda večera!
留言