Priprava lešnikovih piškotov z nugatom vam bo morda vzela malce več časa, ampak verjemite izplača se. Ko boste zagrizli v hrustljav piškot z lešnikovim polnilom in občutili posip praženih lešnikov, ne boste obžaloval niti minute.
SESTAVINE:
250 g moke
100 g mletih lešnikov
150 g hladnega masla
100 g sladkorja
semena vanilijevega stroka
sesekljani lešniki za posip
1 zavitek nugata
1 jajce
1 jajce za premaz
PRIPRAVA:
V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sladkor, mlete lešnike in vanilijo. Med rahlim mešanjem po koščkih dodajamo hladno maslo in na koncu dodamo še jajce. Mešalnik naj meša, dokler ne dobimo nežne maslene kepe. Testo zavijemo v folijo in v hladilniku naj počiva vsaj eno uro.
Pečico segrejemo na 180⁰C. Vmes sesekljamo lešnike. V manjši posodi razžvrkljamo jace, ki ga bomo uporabili za premaz.
Na dobro pomokani deski razvaljamo testo na debelino približno 3 mm. S pomočjo modelčka oblikujemo piškote, ki jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Polovici oblikovanih piškotov z manjšim modelom izrežemo sredino. Jaz sem za izrez izbrala manjši model v obliki zvezdice, oblika je lahko poljubna. Piškote, ki smo jim izrezali sredico, premažemo z jajcem in potresemo s sesekljani lešniki. Piškote pečemo 10 min. oz. da so zlato rjave barve.
Nougat raztopimo v posodi nad vodno kopeljo, da postane žametno mehak. Z njim namažemo polovice piškotov in na kremo poveznemo polovico piškotov z izrezom in sesekljanimi lešniki. Jaz sem za izbrala obliko rožice z zvezdico v sredini, piškoti so lepi tudi v obliki zvezdice ali kroga s srčkom. Če nam nougat ni preveč všeč, piškote lahko namažemo tudi s stopljeno čokolado ali marmelado, lahko izpustimo tudi lešnikov posip in hladne polovice posujemo z mletim sladkorjem.
Comentarios