Moderna različica kruha, ki smo mu dodali malce sredozemskega pridiha. Pesto genovese obogati preprost recept kruha, ki ga oblikujemo v barvito pletenico, ki je čudovita kreacija in polepša vsako praznično mizo.
SESTAVINE:
500 g moke
½ kocke kvasa
300 ml mlačne vode
1 žlica oljčnega olja
1 žlica sladkorja
1 lonček pesta genovese (kupljen izdelek) - lahko pa ga poleti naredite tudi sami
1 žlica soli
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰C. V manjši posodi najprej naredimo kvasec tako da zmešamo vodo, sladkor in kvas in pustimo da vzhaja na dvojno količino (10 -15 min.).
V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in olje, dodamo vzhajan kvasec in z nastavkom za testo gnetemo 10 min. oz. tako dolgo, da se razvije gluten in je testo elastično ter se ne lepi na roke in posodo. Pokrijemo s folijo in pustimo, da testo na toplem vzhaja na dvojno količino oz. približno 45 min.
Vzhajano testo nato na prtu, ki smo ga bogato posuli z moko, razvaljamo na kvadrat debeline 3 mm. Po celi površini ga namažemo s pestom in s pomočjo prta zvijemo. Nato zavitek z ostrim nožem po dolžini prerežemo na pol.. Primemo oba prerezana konca in jih prepletemo eden preko drugega. Vse skupaj oblikujemo v venec in položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrito pustimo na pekaču vsaj še 45 min., da ponovno vzhaja. Pečemo v vroči pečico 30 do 40 min. Ohladimo in narežemo na poljubne kose.
Comentarios