top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

KOLAČ Z RABARBARO IN LEŠNIKOVIM DROBLJENCEM

Na mojem vrtu raste čudovita rabarbara, ki se je razcvetela v vsem svojem sijaju. To skromno rastlino sem spremenila v sočen in hrustljav kolač, ki ga pripravimo kot bi mignil, okus pa nas popelje v sončno poletje.

SESTAVINE:


500 g rabarbare (samo stebla)

150 g sladkorja

150 g mehkega masla

2 žlici vanilij sladkorja

2 jajci

200 g moke

100 g grobo mletih lešnikov

1 žlica pecilnega praška

180 ml pinjenca


Drobljenec:

45 g moke

60 g grobo mletih lešnikov

50 g rjavega sladkorja

½ žlice cimeta

60 g mrzlega masla

4 žlice mandljevih lističev

mleti sladkor za posipanje


PRIPRAVA:


Pečico najprej segrejemo na 160⁰ C. Rabarbaro olupimo in narežemo na 2 cm velike kose. V skledi jo zmešamo 2 žlicama sladkorja in mariniramo. Dno pekača za torte obložimo s peki papirjem in stene namažemo z maslom. V posodi kuhinjskega robota najprej zmešamo mehko maslo, vanilijev sladkor in sladkor, da dobimo belo maso, ki ji postopoma dodamo oba jajca. Moko zmešamo s pecilnim praškom in 100 g lešnikov in izmenično s pinjencem primešamo masleni masi. Na koncu dodamo približno ¼ rabarbare in vse skupaj s pomočjo spatule dobro premešamo. Vlijemo v pripravljen model in po vrhu potresemo preostalo rabarbaro, ki smo jo odcedili, saj je vmes spustila precej soka. Pripravimo drobljenec. V posodo stresemo vse sestavine razen 2 žlic mandljevih lističev. S prsti vse zmešamo v grobe drobtine, ki jih potresemo po vrhu kolača. Čisto na koncu potresemo še mandljeve lističe. Pečemo v pečici 1 uro, zadnjih 15 min zvišamo temperaturo na 200⁰ C, da se površina hrustljavo zapeče. Ohladimo in potresemo z mletim sladkorjem.




51 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page