Na mojem vrtu raste čudovita rabarbara, ki se je razcvetela v vsem svojem sijaju. To skromno rastlino sem spremenila v sočen in hrustljav kolač, ki ga pripravimo kot bi mignil, okus pa nas popelje v sončno poletje.
SESTAVINE:
500 g rabarbare (samo stebla)
150 g sladkorja
150 g mehkega masla
2 žlici vanilij sladkorja
2 jajci
200 g moke
100 g grobo mletih lešnikov
1 žlica pecilnega praška
180 ml pinjenca
Drobljenec:
45 g moke
60 g grobo mletih lešnikov
50 g rjavega sladkorja
½ žlice cimeta
60 g mrzlega masla
4 žlice mandljevih lističev
mleti sladkor za posipanje
PRIPRAVA:
Pečico najprej segrejemo na 160⁰ C. Rabarbaro olupimo in narežemo na 2 cm velike kose. V skledi jo zmešamo 2 žlicama sladkorja in mariniramo. Dno pekača za torte obložimo s peki papirjem in stene namažemo z maslom. V posodi kuhinjskega robota najprej zmešamo mehko maslo, vanilijev sladkor in sladkor, da dobimo belo maso, ki ji postopoma dodamo oba jajca. Moko zmešamo s pecilnim praškom in 100 g lešnikov in izmenično s pinjencem primešamo masleni masi. Na koncu dodamo približno ¼ rabarbare in vse skupaj s pomočjo spatule dobro premešamo. Vlijemo v pripravljen model in po vrhu potresemo preostalo rabarbaro, ki smo jo odcedili, saj je vmes spustila precej soka. Pripravimo drobljenec. V posodo stresemo vse sestavine razen 2 žlic mandljevih lističev. S prsti vse zmešamo v grobe drobtine, ki jih potresemo po vrhu kolača. Čisto na koncu potresemo še mandljeve lističe. Pečemo v pečici 1 uro, zadnjih 15 min zvišamo temperaturo na 200⁰ C, da se površina hrustljavo zapeče. Ohladimo in potresemo z mletim sladkorjem.
Комментарии