To omamno pecivo je klasika na Švedskem. Švedom je tako všeč, da celo praznujejo dan, ki so ga posvetili samo tem čudovitim rolicam s kardamomom in cimetom. Priprava je morda malce bolj zahtevna, ampak obljubim vam, okus je čudovit, pa še zabavno jih je oblikovati. Jaz jih pečem čez celo leto, ampak v času Božiča so še posebej slastni.
SESTAVINE:
500 g moke
40 g kvasa
1 jajce in še eno za premaz
2,5 dcl mleka
100 g sladkorja
75 g masla in dodatno še 50 g za premaz
½ čajne žličke soli
1 jedilna žlica kardamoma v prahu
cimet
50 g sladkorja za premaz
netopljiv sladkor za okras
PRIPRAVA:
Kvas raztopimo v 1 dcl mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja, dobro premešamo in počakamo, da vzhaja. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, dodamo preostali sladkor, sol, jajce, kvasec (to je vzhajan kvas v mleku) preostanek mleka ter kardamom v prahu in dobro pregnetemo. Ko je zmes dobro zmešana, počasi dodamo še mehko maslo. Robot naj testo dobro pregnete (10 min) nato posodo pokrijemo s folijo in krpo in pustimo na toplem, da testo vzhaja (da podvoji svoj volumen). Vmes segrejemo pečico na 180⁰C.
Testo na pomokani površini tanko razvaljamo v velikost pravokotnika (55 cm x 45 cm). Vmes stopimo maslo in z njim premažemo celo površino testa. Posujemo s preostalim sladkorjem in obilno potresemo s cimetom, tako da je pokrita celotna površina testa. Nato testo po daljši strani prepognemo en del preko drugega in dobimo pokrit pravokotnik 27,5 cm x 45 cm. Z ostrim nožem (ali pa rezalnikom za pizzo) narežemo 4 cm široke trakove. Vsak trak v dlani zavijemo v krog, en del zavozlamo pod krog (konce skrijemo pod dno vsakega) in položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo s prtičkom in naj ponovno vzhaja, da se velikost podvoji. Nato vsako pecivo posebej premažemo s stepenim jajcem, potresemo s sladkorjem (lahko pa izberete tudi lističe mandljev). Pečemo v pečici 15 do 20 min. oz. da so je zlato zapečeno in iz pečice zadiši po cimetu in kardamomu.
Comments