Ko mene vprašate kaj je dobra juha, je moj odgovor zagotovo, da je to gobova.Tista prava iz svežih jurčkov, malo krompirčka, dišeča, gosta, vroča, z malo smetane na koncu. Moja izbira za jesen in zimo.
SESTAVINE:
3 manjši sveži jurčki
1 pest suhih jurčkov
1 dcl vroče vode
5 krompirjev
1 korenje
1 manjša čebula
1 lovorjev list
2 žlici oljčnega olja
1 l zelenjavne osnove
2 stebli peteršilja
malo timijana
sol in mleti poper
1 žlica kisle smetane
PRIPRAVA:
Jurčke očistimo morebitne umazanije. Pomagamo si z manjšim nožem, saj gob ni priporočljivo prati. Narežemo jih na srednje velike kose. Krompir olupimo, operemo ter narežemo na kocke. V manjši posodi v slani vodi kuhamo polovico krompirja. Drugo polovico prihranimo za gobovo juho. Suhe jurčke namočimo v vroči vodi. Čebulo olupimo in sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, jurčke in krompir. Korenje operemo in grobo naribamo in dodamo mešanici. Zalijemo z juho, dodamo lovorjev list in namočene jurčke in tekočino v kateri so se namakali. Kuhamo približno 2o min. oz. da sta kuhana krompir in korenje.
Kuhan krompir iz druge posode skupaj s tekočino zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo juhi. Tako smo juho zgostili in nam ni potrebno uporabiti moke. Po okusu začinimo še s soljo in poprom in dodamo svež ali posušen timijan. Ko serviramo, juhi dodamo žlico kisle smetane in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Comments