top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

JUHICA IZ SVEŽIH JURČKOV IN KROMPIRJA

Ko mene vprašate kaj je dobra juha, je moj odgovor zagotovo, da je to gobova.Tista prava iz svežih jurčkov, malo krompirčka, dišeča, gosta, vroča, z malo smetane na koncu. Moja izbira za jesen in zimo.

SESTAVINE:


3 manjši sveži jurčki

1 pest suhih jurčkov

1 dcl vroče vode

5 krompirjev

1 korenje

1 manjša čebula

1 lovorjev list

2 žlici oljčnega olja

1 l zelenjavne osnove

2 stebli peteršilja

malo timijana

sol in mleti poper

1 žlica kisle smetane


PRIPRAVA:


Jurčke očistimo morebitne umazanije. Pomagamo si z manjšim nožem, saj gob ni priporočljivo prati. Narežemo jih na srednje velike kose. Krompir olupimo, operemo ter narežemo na kocke. V manjši posodi v slani vodi kuhamo polovico krompirja. Drugo polovico prihranimo za gobovo juho. Suhe jurčke namočimo v vroči vodi. Čebulo olupimo in sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, jurčke in krompir. Korenje operemo in grobo naribamo in dodamo mešanici. Zalijemo z juho, dodamo lovorjev list in namočene jurčke in tekočino v kateri so se namakali. Kuhamo približno 2o min. oz. da sta kuhana krompir in korenje.

Kuhan krompir iz druge posode skupaj s tekočino zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo juhi. Tako smo juho zgostili in nam ni potrebno uporabiti moke. Po okusu začinimo še s soljo in poprom in dodamo svež ali posušen timijan. Ko serviramo, juhi dodamo žlico kisle smetane in potresemo s sesekljanim peteršiljem.




999 views0 comments

Recent Posts

See All

RIBJA JUHA

Comments


bottom of page