top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

JOGURTOVA TORTA Z JAGODAMI

Jagode so moj najljubši sadež. Sezono jagod vsako leto začnem z enostavno jogurtovo tortico, ki jo ni potrebno peči in je enostavna in takooo osvežilna ter aromatična. Čudovita sladica. Če pa uporabimo jogurt brez maščobe, pa si jo sploh privoščimo brez slabe vesti.

SESTAVINE:


75 g masla

100 g piškotov (najboljši so amaretti, lahko pa jih zamenjamo z drugim maslenimi piškoti)

50 g mletih mandljev

850 g jagod

½ bio limone

12 lističev želatine

500 g gostega jogurta (jaz sem uporabila grški tip 0% maščobe)

200 g mascarpone sira

150 g sladkorja

200 g smetane


PRIPRAVA:


Dno tortnega modela pokrijemo s peki papirjem. V vrečko stresemo piškote in jih potolčemo z valjarjem, da dobimo grobe drobtine. Stopimo maslo. V skledi zmešamo drobtine, mlete mandlje in maslo. Z žlico nadevamo na dno modela in dobro potlačimo. Tako smo si oblikovali dno torte. Hranimo v hladilniku, da se strdi. Jagode operemo, osušimo in 400 g skupaj z limoninim sokom s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo. Nekaj celih jagod prihranimo za okras, ostale narežemo na drobne koščke. V skledi zmešamo sladkor, jogurt in mascarpone, da dobimo gladko maso. Želatino po navodilih namočimo v mrzli vodi. Jagodni pire, dodamo jogurtovi mešanici, približno 4 žlice, pa prihranimo, saj ga bomo zmešali z želatino. Stepemo sladko smetano. V kozici zavremo malo vode in v njej raztopimo dobro ožeto želatino, dodamo 4 žlice jagodnega pireja in vse skupaj dobro premešamo. Ohladimo minuto ali dve in primešamo jogurtovi kremi in s pomočjo gumijaste lopatke dobro zmešamo. Narahlo vmešamo še stepeno sladko smetano in sesekljane jagode. Vse skupaj vlijemo v pekač in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan torti previdno odstranimo obod modela in lepo okrasimo z jagodami. Moj nasvet je, da si poleg tortice postrežemo še kozarec aperola:)




309 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page