Tudi pri peki včasih paše kakšna “bližnjica”. Še posebej, če nam ta pomaga, da si na hitro pripravimo slasten jabolčni štrudl. Kupljeno vzhajano&listnato testo nam olajša delo, dodamo še malo jabolk in štrudl je skoraj narejen.
SESTAVINE:
1 zavitek zamrznjenega vzhajano&listnatega testa
1 kg jabolk
1 žlička mletega cimeta
100 g rozin
100 g sladkorja
½ dcl ruma
mleti sladkor za potresanje
PRIPRAVA:
Najprej odtajamo testo. Pečico segrejemo na 200⁰ C. Jabolka olupimo in naribamo na lističe. Rozine operemo in namočimo v rumu. Ponev s prevleko proti prijemanju segrejemo in potresemo s sladkorjem. Sladkor počasi segrevamo, da nastane karamel in na njem prepražimo jabolka. Mešamo, da se vsa jabolka prepojijo s sladkornim karamelom in pokuhajo. Ohladimo. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost 50x30 cm, debeline 2-3 mm. Rozine mariniramo v rumu vsak pol ure, potem jih odcedimo. Ko so jabolka ohlajena, obložimo polovico testa. Potresemo s cimetom in rozinami. Zavijemo po dolžini , spodvijemo konce testa, da nam nadev ne izteče in previdno položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo približno 50 min. odvisno od pečice. Po polovici pečenja, temperaturo znižamo na 180⁰ C. Ohlajen štrudl posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo. Uživamo!
Opmerkingen