Ko se tako na hitro poslovi poletje in nas pozdravi jesen, je peka slaščic v kakšnem turobnem deževnem dnevu prava zabava. Še posebej, če je recept za pripravo enostaven in izdelek slasten. Takšen je moj današnji jabolčni kolač.
SESTAVINE:
4 do 5 jabolk
2 jajci
150 g sladkorja
100 ml mleka
60 ml olja
200 g moke
5 g pecilnega praška
1 mala žlica vanilijeve paste
malo cimeta
1 velika žlica marelične marmelade
1 velika žlica mandljevih lističev
malo masla za namastitev pekača
PRIPRAVA:
Pečico najprej segrejemo na 180⁰ C. Pekač za torto premera 23 cm obložimo s peki papirjem in namastimo robove. Jabolka operemo, odstranimo peške in narežemo na manjše kocke. Stresemo jih v pekač, potresemo s 50 g sladkorja in malo cimeta. Vmes v posodi kuhinjskega mešalnika stepemo 2 jajci skupaj s preostalim sladkorjem, dodamo olje in na koncu moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Vmes med rahlim mešanjem dolivamo še mleko in čisto na koncu dodamo vanilijevo pasto. Gladko zmes prelijemo čez jabolka in pečemo 35 do 40 min. Ohladimo. Kolač nato obrnemo na servirni krožnik tako da so jabolka na vrhu. V mali posodici segrejemo marmelado in z njo premažemo površino kolača, ki je obložena z jabolk in potresemo z mandlji, ki smo jih malo opekli na suhi ponvi, da so zlato obarvana. Pred serviranjem po želji potresemo še z mletim sladkorjem. Poleg se prileže skodelica aromatičnega čaja.
Comments